Svet

Zaradi spolnih zlorab prijavili 81 uslužbencev

STA / S.R.
31. 5. 2013, 16.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Afera, povezana z obtožbami o spolnih zlorabah, ki naj bi jih zagrešil zdaj že pokojni televizijski voditelj na BBC Jimmy Savile, se vse bolj širi.

Reuters
Jimmy Saville je bil le vrh ledene gore.

Od oktobra, ki je škandal prišel v javnost, so se pojavile prijave proti 81 trenutnim in nekdanjim uslužbencem BBC, 20 se jih sooča z obtožbami spolne zlorabe mladoletnih oseb.

Od 81 uslužbencev, ki naj bi zagrešili spolne zlorabe, jih je po poročanju britanskih medijev približno polovica še vedno zaposlenih na BBC. Preostali bodisi ne delajo več za medij bodisi so že pokojni.

Po podatkih so sicer spraševali britanski mediji, iz odgovora pa je mogoče razbrati, da se preiskava nadaljuje v desetih primerih, v katere so vključeni še danes zaposleni na BBC.

Od 81 ljudi, proti katerim so vložene obtožbe, naj bi jih 54 zagrešilo fizične zlorabe, od tega 23 tistih, ki so še vedno zaposleni na BBC. Preostale pritožbe se nanašajo na "nefizične" incidente.

V celoti je bilo proti osebju BBC podanih 152 obtožb zaradi spolnih zlorab. 20 uslužbencev se sooča s 36 obtožbami zaradi seksualnih zlorab mladoletnih oseb.

Plaz obtožb se je vsul, potem ko so v javnosti začele odmevati obtožbe proti Savilu, zvezdniku, ki je bil na vrhuncu priljubljenosti v 70. in 80. letih minulega stoletja. Med drugim je vodil oddajo za otroke in sodeloval pri številnih dobrodelnih akcijah. Umrl je oktobra 2011.

Obtožbe na račun Savila so sprožile pravo krizo na BBC. Medijska mreža se je znašla pod plazom obtožb, da je poskušala afero potlačiti, malo kasneje pa se je izkazalo, da so v nekem prispevku konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije.