Slovenija

Informacijski pooblaščenec ima vedno več dela

STA / S.R.
31. 5. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Število pritožb in obravnavanih zadev pri pravici do dostopa do informacij javnega značaja in pravici do varstva osebnih podatkov se povečuje, v svojem poročilu za leto 2012, ki ga je že poslal v DZ, ugotavlja Informacijski pooblaščenec.

Mediaspeed
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Opozarja tudi na vse večjo željo države po povečevanju javnih zbirk osebnih podatkov in njihovi obdelavi.

Za pooblaščenca so, kot navaja v sporočilu, zaskrbljujoči predvsem trendi na področju varstva osebnih podatkov, saj je bilo v letu 2012 zaznati veliko načrtov države v smeri dodatne informatizacije velikih javnih zbirk osebnih podatkov in rasti apetitov javnega sektorja po vse obsežnejši obdelavi osebnih podatkov posameznikov.

Tako je pooblaščenec v letu 2012 obravnaval več kot 80 različnih predlogov sprememb zakonodaje, ki opredeljuje zbiranje in obdelavo osebnih podatkov, kar je več kot tretjino več kot v letu 2011. Ob tem opozarja, da številni poskusi uzakonjenja nesorazmernih zahtev po zbiranju in obdelavi osebnih podatkov ne bodo prinesli niti poenostavitve postopkov niti varčevanja.

V letu 2012 je pooblaščenec prejel tudi veliko število vlog posameznikov (mnenja, prijave, pritožbe). Slednje ga veseli, saj priča o tem, da posamezniki vse bolj razumejo njegove pristojnosti, a hkrati opozarja, da gre tolikšno povečanje pritožbenih in inšpekcijskih zadev pripisati "tudi nekaterim zaskrbljujočim ravnanjem organov, kot tudi vse težje obvladljivim željam po obdelavi osebnih podatkov najrazličnejših upravljavcev zbirk osebnih podatkov".

V pritožbenih postopkih na področju dostopa do informacij javnega značaja je pooblaščenec lani izdal 256 odločb. Pri tem je porast pritožb glede na leto 2011 zaznati na področju zaračunavanja stroškov, pritožb, ki jih vlagajo mediji, ter pritožb s področja dostopa do dokumentacije iz postopkov javnih naročil.

Lani je prejel tudi precej več vlog za pojasnila, mnenja in razlago prakse, tako s strani prosilcev kot s strani zavezanih organov. Pri tem pooblaščenec ocenjuje, da so prosilci s pravico dostopa do informacij dobro seznanjeni in jo v praksi pogosto uresničujejo, na drugi strani pa je pri organih še vedno zaznati nepoznavanje oz. neseznanjenost z obveznostmi.

Na področju varstva osebnih podatkov je pooblaščenec v letu 2012 obravnaval 725 inšpekcijskih (šest odstotkov več kot leta 2011) in 158 prekrškovnih postopkov (16 odstotkov več kot v letu 2011).

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar kljub vse večjim izzivom, s katerimi se sooča, v poročilu ugotavlja, da pooblaščenec izpolnjuje zastavljene cilje in ohranja visoko raven zaupanja javnosti.

Hkrati si želi, da bi si vlada bolj prizadevala za spodbujanje zavezancev k bolj transparentnemu delovanju in da bi se uresničila obljuba ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta, da bo na plodna tla naletel predlog pooblaščenca za širitev kroga zavezancev za dostop do informacij javnega značaja na družbe, v katerih imajo država, lokalna skupnost ali javni zavodi prevladujoč vpliv.