Svet

Učenci molili, učitelj prodal rešitve testov

STA / S.R.
31. 5. 2013, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina indonezijskih srednješolcev je opravila molitev za dobre ocene na izpitih, kmalu za tem pa prejela presenetljivo sporočilo.

Če bodo prišli v šolo uro in pol pred začetkom preizkusov, bodo prejeli rešitve, a le, če bodo zanje odšteli tri dolarje.

Sporočila niso dobili od višje sile, ki bi se usmilila njihovih molitev, temveč od njihovega učitelja, ki je vodil molitev dijakov, starih 17 in 18 let, poroča francoska agencija AFP.

"Učitelj je dejal, da bo tri dolarje, kolikor je moral posameznik odšteti za rešitve, namenil za obnovo lokalne mošeje," je po razkritju dejal Febri Hendri, vodja nadzora javnih storitev pri indonezijski protikorupcijski komisiji, ki je po pritožbi dijakov zadevo raziskala.

To je le eden od številnih primerov poskusa goljufanja na zaključnih izpitih, ki po besedah kritikov daje slab zgled mladim, da je podkupovanje sprejemljivo. Indonezija se že sicer spopada s korupcijo na številnih področjih.

Učenci in dijaki so pri goljufanju vse bolj inovativni, od tega, da kupujejo knjige z odgovori na vprašanja na indonezijski različici eBayja, do tega, da rešitve testov dobivajo preko plačljivih kratkih sporočil, še poroča AFP.

Številni dijaki, stari med 11 in 18 let, na različnih Facebook profilih in spletnih klepetalnicah že pred testi izmenjujejo informacije. Lokalne televizijske postaje so objavile posnetke, na katerih so dijaki v času izpitov, ki so potekali prejšnji mesec, pod mizo pregledovali svoje mobilne telefone in kukali k sosedom, da bi prepisali rešitve.

Kot pravijo opazovalci, so se letos dijaki obnašali še slabše kot sicer, ker so šole v nekaterih provincah zaključne izpite zaradi kasnejšega prejema testnih pol izvedle kasneje kot običajno. Zaradi tega so dijakom rešitve posredovali tisti dijaki, ki so jih opravljali prej, še poroča AFP.

Čeprav so nekateri primeri goljufanja že skorajda smešni, pa kritiki opozarjajo, da gre dejansko za žalostno ilustracijo tega, kako je korupcija sestavni del življenja Indonezijcev že od malih nog. "Učenci se že zelo zgodaj v življenju učijo, kako goljufati. Pravijo, da je indonezijska kultura koruptivna, namesto da bi učili dijake in študente, da indonezijski način pomeni pošten način," je opomnil Hendri.

Indonezija je na lestvici indeksa zaznave korupcije v raziskavi Transparency International med 176 državami na 118. mestu.