Svet

Slovenija odločno ukrepa

STA / S.R.
29. 5. 2013, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija je od aprila občutno pospešila tempo reform in sedaj odločno ukrepa za odpravo presežnih makroekonomskih neravnovesij, je danes v Bruslju poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Reuters
Olli Rehn.

Nedavno zadolžitev na trgih mora izkoristiti za nadaljnje nagle reforme, je še izpostavil.

"Slovenija sedaj odločno ukrepa za odpravo presežnih neravnovesij. Na trgih je bila sposobna financirati svoje potrebe za nekaj časa in sedaj mora to priložnost izkoristiti za naglo nadaljevanje reform," je poudaril Rehn.

Komisar je ob tem Slovenijo pohvalil, da je od aprila, v zadnjih nekaj tednih, pospešila tempo reform in se dodatno zavezala k zagotavljanju zdravih javnih financ.

Izpostavil je dogovora o vpisu fiskalnega pravila v ustavo in o ustavnih spremembah referendumske ureditve, dogovor s sindikati o znižanju mase plač v javnem sektorju ter začetek odločnega čiščenja bančnega sektorja.

Ko bo Slovenija reformno strategijo, opredeljeno v reformnem načrtu in pismu, ki ga je v Bruselj poslal finančni minister Uroš Čufer, v celoti izvedla, bi to moralo pripeljati do vzdržnega odpravljanja neravnovesij, izboljšanja zaupanja trgov in konec recesije, je še poudaril Rehn.

Zaradi vsega tega se je komisija odločila, da lahko dobi Slovenija še dve leti časa za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja; nov rok je torej leto 2015.

Postopka zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij komisar ni omenil, a vse našteto je očitno tudi razlog, da se Bruselj za zdaj ni odločil za sprožitev postopka proti Sloveniji zaradi neravnovesij.