Slovenija

Slovenija se je izognila kazni Bruslja

STA / S.R.
29. 5. 2013, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij za zdaj ne bo.

Država bo dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. A obenem mora nujno ukrepati za odpravo neravnovesij, rešitev problema bank, privatizacijo in razdolževanje podjetij. To so glavna sporočila iz Bruslja ob oceni slovenskih načrtov.

Evropska komisija je za Slovenijo pripravila devet priporočil za nadaljnje ukrepanje, v katerih jo opozarja, da mora očistiti bančne bilance, izvesti ustrezno privatizacijo, rešiti problem prezadolženih podjetij, nadaljevati javnofinančno konsolidacijo, izboljšati konkurenčnost ter še naprej reformirati pokojninski sistem in trg dela.

Novost je priporočilo, ki se nanaša na pravosodje. Slovenija naj "nadgradi dosedanja prizadevanja za nadaljnje zmanjšanje trajanja sodnih postopkov na prvi stopnji v civilnih in gospodarskih sodnih zadevah ter števila primerov, ki čakajo na obravnavo, zlasti v zadevah, ki se nanašajo na izvrševanje", poziva komisija.

Najbolj pa Bruselj skrbijo banke. Ker dvomi o verodostojnosti ocene Banke Slovenije, da bo za dokapitalizacijo bank dovolj 900 milijonov evrov, poziva k neodvisni oceni stanja bank v državni lasti. Opozarja pa tudi, da morajo bankirji odgovarjati za slabe odločitve, ki so privedle do perečega položaja v slovenskem bančnem sektorju.

Slovenija naj ukrepa "za najem neodvisnega zunanjega svetovalca do junija 2013, ki bo opravil pregled kakovosti aktive bank v
celotnem sistemu. To naj konča v letu 2013 in zagotovi hitrejši napredek v primeru dveh bank (NLB in NKBM), ki sta že predmet postopka državne pomoči, da se bo pospešilo izboljšanje njunih bilanc stanja," piše v priporočilih komisije.

Slovenija je tako danes od Bruslja dobila še nekaj časa, da dokaže, da je sposobna sama rešiti svoje probleme, kar zatrjuje nova vlada. A Evropska komisija bo izvajanje načrtovanih slovenskih ukrepov in uresničevanje svojih priporočil pozorno spremljala. Postopek zaradi neravnovesij lahko sproži kadar koli.