Svet

Na 11 prostih delovnih mest se je prijavilo 18.524 ljudi

STA / S.R.
29. 5. 2013, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na to, da so razmere na španskem trgu dela katastrofalne, je pokazalo tudi število prijav na nedavni razpis v nacionalnem muzeju Prado v Madridu.

Reuters
na 11 prostih delovnih mest se je prijavilo preko 18.000 ljudi.

Na 11 razpisanih delovnih mest za paznika v muzeju se je prijavilo 18.524 ljudi, danes poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Kot dodaja časnik, je letna osnovna plača za omenjeno delovno mesto 13.000 evrov. Število prijavljenih na razpis ponazarja tudi velik razkorak med zaposlenimi za nedoločen in zaposlenimi za določen čas. To je tudi največji strukturni problem španskega trga dela. Zakonodaja namreč zaposlene za določen čas zelo dobro ščiti pred odpuščanjem. Posledično dajejo delodajalci prednost drugim vrstam delovnih razmerij, je za FAZ pojasnil profesor na univerzi Universidad Autonoma de Madrid, Marcel Jansen.

Problematično je predvsem zaposlovanje mladih do 30 let, saj imajo za to skupino delovne sile podjetja na razpolago številne oblike zaposlovanja s krajšim in omejenim delovnim časom, piše FAZ. "Mladi Španci tako pri 30 letih nimajo nobenih konkretnih delovnih izkušenj za razvoj svoje poklicne kariere," opozarja Jansen. Seveda, če jim vstop na trg dela sploh uspe, še dodaja.

Vlada sicer sprejema odločitve, ki naj bi izboljšale razmere, vendar vodilnim primanjkuje pripravljenosti do jasnih reform in odločnosti za realizacijo strukturnih sprememb, dodaja Jansen.