Svet

Brezpilotno letalo ubilo poveljnika talibanov

STA / S.R.
29. 5. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ameriškem letalskem napadu v uporniškem severnem Pakistanu je bil danes ubit namestnik vodje talibanov v Pakistanu Vali ur Rehman, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Rehman je bil ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala, ki je izstrelilo več raket na hišo blizu mesta Miranšah, prestolnice province Severni Vaziristan v bližini meje z Afganistanom.

Skupno je v napadu življenje izgubilo šest ekstremistov, je razkril pripadnik pakistanske tajne službe, ki je želel ostati anonimen.

Ubiti Pakistanec je bil namestnik Hakimulaha Mehsuda, poveljnika organizacije Tehrik-e-Taliban Pakistan v Južnem Vaziristanu, sodeloval pa je tudi v videoposnetku, ki ga je decembra objavil Mehsud. ZDA so za njegovo glavo razpisale pet milijonov dolarjev nagrade.

Navedbe o ubitih pakistanskih voditeljih so se sicer v preteklosti že večkrat izkazale za napačne. V organizaciji Tehrik-e-Taliban Pakistan se zaenkrat na poročila še niso odzvali, pakistanska vlada pa je napad označila za kontraproduktiven in kršitev mednarodnega prava.

Pakistan že dalj časa protestira zaradi napadov ameriških brezpilotnih letal na obmejnem območju z Afganistanom, kar ZDA ignorirajo. Je pa ameriški predsednik Barack Obama prejšnji teden napovedal poostritev pravil na področju uporabe brezpilotnih letal, še poroča dpa.