Svet

Zopet aretirali Evropejke zgoraj brez

STA / S.R.
29. 5. 2013, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Tunisu so oblasti pridržale tri mlade Evropejke, članice feministične skupine Femen, ki so protestirale zgoraj brez v znak podpore mladi Tunizijki, zaprti zaradi protestiranja proti islamistom.

Reuters
Predstavnice gibanja Femen se pogosto znajdejo za rešetkami.

To je bila prva akcija omenjene skupine v arabskem svetu. "Osvobodite Amino," so pred sodiščem vpile Francozinji in Nemka, ki so članice ukrajinske protestne skupine, znane po protestih zgoraj brez, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za nespodobnost je v Tuniziji zagroženo šest mesecev zaporne kazni.

Policija je protestnice takoj po začetku protesta pridržala in jih odpeljala na sodišče. "Gre za našo prvo akcijo v arabskem svetu. Mednarodno ekipo sem nanjo pripravila v Parizu, v torek pa so odletele v Tunis," je pojasnila vodja Femna, ki ima sedež v Kijevu, Ina Ševčenk.

18-letno Tunizijko, znano pod psevdonimom Amina Tyler, so tunizijske oblasti aretirale 19. maja v Kairouanu, ko je policija salafističnemu gibanju Ansar al Šarija, ki se zavzema za uvedbo najbolj strogih pravil islama, preprečila izvedbo rednega letnega srečanja.

Tunizijka je takrat na zid blizu tamkajšnjega pokopališča napisala besedo Femen. Zaradi tega so jo aretirali, grozi pa ji prav tako šest mesecev zaporne kazni. Pristojno sodišče odloča tudi o vložitvi obtožnice zoper Tunizijko zaradi skrunitve pokopališče, za kar je zagroženo do dve leti zapora.