Svet

Kar sam si je izdelal umetni roki

S.R.
28. 5. 2013, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajski kmet Sun Jifa je dober dokaz, da nikdar ne smeš odnehati. Niti v hudih nesrečah. Po tem, ko je v eksploziji izgubil obe roki, si ne namreč kar sam izdelal protezi.

Wodumedia
Jifa si je kar sam izdelal umetni roki.

Kitajski kmet Sun Jifa je roki pred devetimi leti izgubil v grozljivi eksploziji ribiškega razstreliva. Ker si ni mogel privoščiti boljših industrijskih protez, si je kupil cenejšo različice, ki pa so se izkazale za praktično neuporabne.  

Naslednjih osem let je tako posvetil izdelavi povsem svojih protez. Delo mu je odlično uspelo, saj mu njegove lasten proteze omogočajo delo na kmetiji, opravlja pa lahko tudi nekaj osnovnih opravil. Tako si lahko na primer povsem sam prižge cigareto. 53-letni Jifa pravi, da z doma izdelanimi protezami vsaj lahko pomaga pri vsakdanjih opravilih, opravi nekaj dela na kmetiji in se na ta način vsaj počuti do neke mere koristnega.

Znanje, ki si ga je pridobil med izdelavo svojih protez pa je začel tudi tržiti. Proteze namreč izdeluje tudi za druge ljudi, ki so v nesrečah izgubili roke. Jifa ocenjuje, da je prodal že okoli 1.000 umetnih udov, vsaka pa stane 380 evrov (3000 kitajski jenov). Morda se sliši veliko, a je to še vseeno le desetina cene visokotehnoloških protez.