Svet

Zaradi brezposelnosti izgubili celo generacijo

STA / S.R.
28. 5. 2013, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stopnja brezposelnosti je v Španiji konec prvega letošnjega četrtletja dosegla rekordnih 27,16 odstotka, med starimi od 16 do 24 let pa že 57,22 odstotka.

Reuters
Brezposelnost je Španiji vzela celotno generacijo mladih.

Zaradi slabega položaja je državo od začetka lanskega leta do konca letošnjega marca po podatkih državnega statističnega urada zapustilo že okoli 365.000 Špancev, starih med 16 in 29 let.

Gre za generacijo, ki bo zagotovo zaznamovana tudi po krizi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila glavna ekonomistka za Španijo pri svetovalnem podjetju Analistas Financieros Internacionales Sara Balina.

Razvoj dogodkov v tej ranljivi evrski državi bo na mlade Špance po njenih besedah tudi v prihodnosti vplival v smislu potrošnje in življenjskih navad.

Kot je izpostavila, se mladi, ki si na vso moč prizadevajo pridobiti stabilno zaposlitev, že zdaj vse pozneje odselijo od staršev.

Balina je ob tem opozorila še, da bo beg možganov, torej izobraženih mladih v tujino, za Španijo posebej boleč. Država bo namreč na ta način izgubila "enega ključnih elementov za gospodarsko rast".