Svet

Dijaki na maturi predčasno dobili vprašanja

STA / S.R.
28. 5. 2013, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi nepazljivosti treh izpitnih koordinatorjev, ki so dijakom po pomoti že dan prej razdelili vprašanja, so morali na Hrvaškem za danes napovedani maturitetni izpit iz hrvaškega jezika preložiti na petek.

Dolenjski list
Hrvaški dijaki so predčasno dobili odgovore.

Odgovorne koordinatorje so odstavili. Kot je za STA danes pojasnila v.d. ravnateljice hrvaškega središča za zunanje ocenjevanje izobraževanja Alenka Buntić Rogić, so izpitni koordinatorji v Splitu, Senju in Đakovu kljub jasnim navodilom namesto obrazca za esej iz prvega dela maturitetnega izpita iz hrvaščine dijakom v ponedeljek razdelili izpitna vprašanja za današnji drugi del.

Preden so koordinatorji v ponedeljek ugotovili napako, so dijaki v srednjih šolah v Splitu, Senju in Đakovu uspeli pregledati vprašanja za izpit in jih kasneje objavili na spletnih družbenih omrežjih. Zatem so izpitna vprašanja objavili tudi nekateri hrvaški mediji.

"Trije koordinatorji so ogrozili tajnost izpita, kar bi lahko vplivalo na regularnost izvajanja državne mature," je še dejala Buntić Rogićeva. Obenem je zagotovila, da bodo celoten postopek državne mature izvedli v načrtovanih rokih.

Pojasnila je, da bo izpit iz hrvaškega jezika po novem v petek popoldne v terminu, ki je bil predviden za izpit iz grškega jezika, za katerega ni prijavljenih veliko dijakov. Izpit iz grščine pa so preložili na zadnji dan letošnje mature, 11. junij.

Za petek bodo pripravili nova izpitna vprašanja, je napovedala Buntić Rogićeva, ki poudarja, da središče za zunanje ocenjevanje izobraževanja, ki skrbi za izvajanja državne mature, ni naredilo nobene napake.

Tudi v minulih letih so imeli na hrvaškem težave pri izvedbi mature. Lani so se dijaki razburjali zaradi napačnih vprašanj iz hrvaškega jezika, leto pred tem pa zaradi predčasne objave tem esejev.

Večernji list trdi, da je pri letošnjem zapletu težko verjeti, da je zgolj posledica nepazljivosti. Navaja ugibanja, da z napakami poskušajo kompromitirati državno maturo kot nepotrebno.