Svet

Dogovor o raziskovanju Atlantskega oceana

STA / S.R.
28. 5. 2013, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska unija, ZDA in Kanada so konec prejšnjega tedna podpisale sporazum o sodelovanju na področju raziskav Atlantskega oceana.

ncnguyana.com

Cilja sporazuma sta boljše poznavanje Atlantskega oceana in spodbujanje trajnostnega upravljanja njegovih virov. Kot so sporočili iz Bruslja, bodo dejavnosti vključevale tudi preučevanje medsebojnega vplivanja Atlantskega in Arktičnega oceana, zlasti glede podnebnih sprememb. Izjavo iz Galwaya o sodelovanju v zvezi z Atlantskim oceanom so podpisali na konferenci v Galwayu na Irskem.

Sporazum temelji na dejstvu, da bodo raziskave Atlantika na številnih področjih učinkovitejše, če bodo usklajene na čezoceanski ravni.

Med drugim dogovor predvideva sodelovanje pri opazovanju oceana, izmenjavo podatkov, kot so temperatura, slanost in kislost ter interoperabilnost in uskladitev opazovalne infrastrukture, kot so merilne boje in raziskovalna plovila.

Med cilji je tudi trajnostno upravljanje oceanskih virov, kartiranje morskega dna in bentoškega habitata, spodbujanje mobilnosti raziskovalcev ter določanje in priporočanje prihodnjih prednostnih nalog na področju raziskav.

Od leta 2002 je EU v več kot tisoč projektov s področja pomorskih raziskav vložila preko dve milijardi evrov. Raziskovalci med drugim preučujejo napovedi vpliva, ki ga bo morda imelo taljenje ledu na višino morja ob obali EU, ukvarjajo pa se tudi z boljšim razumevanjem procesov na ravni oceanskega dna, ki vplivajo na ekosisteme v severnem Atlantiku.