Reaktorje so ugasnili zaradi škandala, povezanega z deli s ponarejenimi varnostnimi certifikati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenutno je zaradi različnih razlogov ugasnjenih 10 od skupno 23 južnokorejskih jedrskih reaktorjev.

"To poletje se bojimo pomanjkanja električne energije na doslej nepoznanih ravneh," je opozorilo ministrstvo za trgovino, industrijo in energijo.

Zamenjava spornih delov bi namreč lahko trajala do štiri mesece.

Ministrstvo je sicer napovedalo stroge ukrepe, s katerimi bi zmanjšali porabo energije, vključno s spremembo delovnega časa, da bi povpraševanje po elektriki prerazporedili na različne dele dneva. Če v polnosti delujejo, južnokorejski jedrski reaktorji državi zagotovijo več kot 35 odstotkov vse potrebne električne energije.

Južnokorejska komisija za jedrsko varnost je danes pojasnila, da je reaktorja - enega v jedrskem kompleksu Gori in drugega v elektrarni Wolseong - ugasnila, potem ko je ugotovila, da so v obeh uporabili dele, dobavljene z lažnimi garancijami. Iz istega razloga so prestavili ponovni zagon še dveh drugih reaktorjev v istih elektrarnah. Dele, uporabljene v vseh štirih reaktorjih, bodo namreč morali zamenjati.

Vsi deli, dobavljeni za južnokorejske jedrske reaktorje, morajo imeti varnostne in kakovostne certifikate, odobrene s strani ene od 12 mednarodnih organizacij, ki jih določi Seul. Lani so odkrili, da je osem dobaviteljev te certifikate ponarejalo, zaradi česar je med drugim v zaporu pristalo šest jedrskih inženirjev.

Čeprav sporni deli niso bistveni za delovanje elektrarn, pa se je Seul vseeno odločil za preglede vseh reaktorjev. Ministrstvo za energijo je danes poudarilo še, da se v škandalu obetajo nove tožbe proti odgovornim.