Svet

Kletvice in napol gola dekleta

STA / S.R.
23. 5. 2013, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei je na svoji spletni strani objavil video za svojo udarno rockovsko skladbo Dumbass. V videu parodira obdobje, ki ga je preživel v priporu.

YouTube
Video je parodija na obdobje, ki ga je umetnik Ai Weiwei preživel v zaporu.

Med drugim je prikazano, kako ga zaslišujejo ter kako z rdečim prstnim odtisom podpisuje nek dokument, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Umetnik je dejal, da je petminutni video, v katerem kar mrgoli kletvic, stražarja pa prikazuje med plesom z napol golima dekletoma, ustvaril zato, da bi osvetlil neprijeten položaj ostalih kitajskih disidentov.

V skladbi Ai Weiwei med drugim zapoje: "K vragu s strpnostjo, k vragu z lepim obnašanjem, nizkotnost je nepremagljiva." Ali pa: "Stojim v prvi bojni črti kot idiot, v državi, ki se nastavlja kot prostitutka."

Spoj glasbe in policijske represije, ki je predstavljena v videu, je navdahnila Ai Weiweijeva izkušnja 81-dnevnega pripora. Umetnika so aprila 2011 aretirali na letališču v Pekingu, ko je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih kampanj kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. Proti plačilu so ga izpustili junija leta 2011. Za AFP je Ai Weiwei povedal, da je za videospot poustvaril natanko takšno sobo, kot je bila tista, v kateri je bil priprt.

"Na Kitajskem je veliko političnih ujetnikov, ki so zaprti v še slabših razmerah, kot so bile moje," je dejal.

Video je posnel avstralski cineast Christopher Doyle, ki slovi po sodelovanju s priznanim kitajskim režiserjem Wongom Kar-waijem.

Ai Weiwei bo na letošnjem 55. umetnostnem bienalu v Benetkah predstavljal Nemčijo, a se bienala najverjetneje ne bo udeležil: "Še vedno mi niso vrnili potnega lista, nikoli pa mi niso pojasnili, zakaj ne."

V načrtu ima tudi izid hard rock albuma, ki ga bo naslovil Božanska komedija. Album bo deloma navdahnjen po skladbah britanskega glasbenika Eltona Johna, ki mu je lani posvetil koncert.