Svet

Vodja ameriške davčne agencije se je v kongresu opravičil

STA / J.P.
17. 5. 2013, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja ameriške davčne agencije IRS Steven Miller se je danes v kongresu opravičil za neumne napake, ki jih je agencija zagrešila, ko se je odločila podrobno pregledovati konservativne skupine.

Wikipedia

Miller je sicer ta teden na zahtevo ameriškega predsednika Baracka Obame že odstopil z mesta vodje davčne agencije, danes pa je bil deležen ostrih kritik kongresnikov, tako iz vrst republikancev kot demokratov, ki so delovanje agencije označevali za "nezaslišano".

Davčna agencija IRS je prejšnji teden priznala, da so podrobno pregledovali konservativne skupine, povezane z gibanjem čajanke, ki so zaprosile za status neprofitnih organizacij.

"Rad bi se v imenu agencije opravičil za napake, ki smo jih storili, in za slabe storitve," je danes v kongresnem odboru v Washingtonu dejal Miller.

Dodal je, da politična pristranskost v davčni agenciji nima mesta, ter dejal, da ne verjame, da so zaposlene vodili politični motivi. "Ljudje, ki so bili preobremenjeni z delom in so želeli biti učinkovitejši, so zagrešili neumne napake," je dejal.

Kongresniki so zahtevali odgovor na vprašanje, kdo je začel izbirati ciljno skupino, kdo je za to vedel in od kdaj.

Ameriški predsednik Obama je v četrtek zatrdil, da za zlorabe ni vedel, temveč je bil z zadevo seznanjen šele prejšnji teden, Miller pa je danes dejal, da "absolutno ni bil v stiku z Belo hišo", ko je maja lani prvič izvedel, da podrobno preiskujejo konservativne skupine.

Zvezna davčna agencija je prejšnji teden priznala, da so podrobno preiskovali nekatere neprofitne skupine, ki so sodelovale s konservativnim gibanjem čajanke. Omenjeno gibanje je nastalo leta 2009, poimenovano pa je po uporu proti angleški davčni politiki iz leta 1773, t. i. bostonski čajanki.

IRS je sicer neodvisna agencija, ki deluje v okviru finančnega ministrstva. Agencija naj bi podrobno preiskovala skupine, katerih imena so vključevala besedi čajanka ali domoljuben, ki so vložile zahtevo za oprostitev plačevanja davkov.

Gibanje čajanke deluje preko različnih skupin na nacionalni in lokalnih ravneh ter nima osrednjega organa. Večina Američanov sicer gibanje povezuje s konservativnimi republikanci, ki odločno nasprotujejo politiki predsednika Obame na področju davkov in zdravstva.