V Aha Muri je zaradi zmanjšanih naročil okoli 300 delavcev preveč, skupina Aha, v kateri je 12 podjetij, pa pričakuje posojilo v višini sedem milijonov evrov, za katero bo delno jamčila država. 

Ko je danes povedala solastnica podjetja Aha Mura Mojca Lukančič, bodo preostanek plače dobili do konca prihodnjega tedna, predvidoma že v torek, saj so tri od štirih bank, pri katerih je skupina Aha zaprosila za posojilo, to že odobrila.

Da je plača na računih delavcev, je potrdila tudi predsednica sindikata Jolanka Horvat, sindikat pa je zato umaknil napoved stavke, ki bi jo izvedli, če do 18. maja ne bi dobili celotne plače.

Kot je pojasnila Lukančičeva, je vodstvo sindikatu predlagalo kriterije za odpuščanje, to naj bi bil predvsem čas zaposlitve v Muri, pri čemer pa vodstvo verjame, da gre za začasno odpuščanje, češ da bodo storili vse, da pridobijo nove posle in presežne delavce znova zaposlijo.

Potem ko so po besedah Lukančičeve od 7. marca pri bankah poskušali dobiti dodatna likvidnostna sredstva za vsa podjetja v skupini, tudi zato, ker so v letih 2011 in 2012 bankam plačevali prek svojih zmožnosti, a jim to ni uspelo, so v torek našli rešitev v shemi, ki jo ima banka SID za obratna sredstva, s katerimi daje 60 odstotkov poroštva. Skupina Aha je za sedem milijonski kredit ponudila zavarovanje za skoraj 19 milijonov evrov z vsemi podjetji, ki so imela lani 108 milijonov evrov prihodkov.

Lukančičeva je še poudarila, da so kljub recesiji ves čas izpolnjevali obveznosti do bank, leta 2012 so odplačali šest milijonov evrov glavnic kreditov in niso dobili niti evra novega, tako da so se razdolževali hitreje, kot bi se lahko glede na splošne razmere, kljub temu pa banke zanje niso imele dovolj posluha.

Od sedmih milijonov evrov bo za Aha Muro namenjenih 2,2 milijona, pri čemer Mura v skupini prinaša le 30 odstotkov prihodkov. Ker mora zaradi pomoči države Aha Mura 1530 delavcev zaposlovati pet let, bi po njihovih izračunih pogodbena kazen znašala okoli 63 evrov za delavca mesečno, razen če bi država ugotovila, da gre za dogodek na trgu, na katerega ni bilo mogoče vplivati. Tako pa je bilo po njihovem mnenju tudi v resnici, je še dodala Lukančičeva.