Državi je z železno roko vladal med letoma 1976 in 1981, v zaporu pa je prestajal dosmrtno kazen zaradi zločinov proti človečnosti. Videla je pri 87 letih umrl naravne smrti.

Videla je vodil vojaško hunto, ki je 24. marca 1976 v Argentini izvedla vojaški udar in z oblasti strmoglavila Mario Estela Martineza de Perona.

Bil je simbol nasilja vojske med t.i. "umazano vojno" proti argentinski levici, v kateri je bilo po ocenah ugrabljenih ali pa je izginilo do 30.000 ljudi. Politične nasprotnike so v času diktature med letoma 1976 in 1983 zapirali v skrivne zapore, kjer so jih nato mučili in umorili.

Zaradi teh zločinov je bil večkrat obsojen. Leta 2010 so ga obsodili na dosmrtni zapor zaradi mučenja in umora 31 ujetnikov v času po vojaškem udaru, dve leti kasneje pa ga je doletela še 50-letna zaporna kazen za krajo otrok, ki so jih rodile zapornice.

Nekdanji argentinski diktator pa je pokazal malo obžalovanja za kršitve človekovih pravic, zaradi katerih je argentinska vojaška hunta postala simbol zatirajočih vojaških diktatur Latinske Amerike."Kot sem dejal že večkrat doslej, to sodišče nima pristojnosti, da mi sodi za primere, v katere je bila vpletena vojska," je dejal Videla v torek med pričanjem v še enem sojenju zaradi dejanj iz časa njegovega vladanja.


Videla, ki ni bil na prostosti od leta 2008, je umrl v zaporu Marcos Paz jugozahodno od Buenos Airesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jorge Videla se je rodil leta 1925 v Buenos Airesu v častniški družini. Študiral je na vojaški akademiji v argentinski prestolnici, leta 1975 pa je postal poveljnik generalštaba argentinske vojske.