Slovenija

Pahor opozoril na pomen in ugled reproduktivne medicine v Sloveniji

STA / J.P.
17. 5. 2013, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Klinični oddelek za reprodukcijo v Ljubljani je danes na slovesnosti obeležil 30. obletnico prve nosečnosti po postopkih zunajtelesne oploditve v Sloveniji.

Mediaspeed
Predsednik republike Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je v pozdravnem nagovoru dejal, da smo Slovenci že v preteklosti premikali mejnike in postavljali standarde. To počnemo še danes, je poudaril.

Predsednik Pahor je izpostavil, da Slovenija sodi v sam vrh po ravni medicinskega znanja, po medicinskih uspehih reproduktivne medicine in dostopnosti zunajtelesne oploditve neplodnim parom. Po znanih podatkih je v Sloveniji več kot 13.000 parov, ki so postali starši želenega otroka s postopkom zunajtelesne oploditve, kar kaže na visoko raven medicinskega znanja, ki ga na omenjenem kliničnem oddelku razvijajo že 30 let, je dejal.

Vsi strokovnjaki na področju reproduktivne medicine so po njegovih besedah tudi v širši javnosti "vir nacionalnega ponosa in vzor za visoke ambicije in razvoj tudi na drugih področjih v znanosti in izobraževanju".

"Slovenci smo že v preteklosti premikali mejnike in postavljali standarde. To počnemo še danes," je dejal. Kljub nejevolji, dvomom in strahovom, ki se porajajo v kriznih časih, moramo po njegovih besedah "stremeti k velikopoteznim načrtom, ki bodo postavili nove mejnike".

Kot je spomnila predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani Eda Vrtačnik Bokal, je bila prva skupina za zunajtelesno oploditev na Ginekološki kliniki oblikovana leta 1982. Nosečnost po zunajtelesni oploditvi v letu 1983 se je sicer končala s spontanim splavom. Uspela je šele zunajtelesna oploditev v letu 1984.


V Sloveniji je bilo v letu 2010 med otroki 4,2 odstotka takšnih, ki so bili spočeti z biomedicinsko pomočjo, je povedal Veljko Vlaisavljević z Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo v Mariboru.