Svet

V Pakistanu ugrabili sina nekdanjega premiera Gilanija

STA / S.R.
9. 5. 2013, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina oboroženih moških v Pakistanu je danes, dva dni pred parlamentarnimi volitvami, ugrabila sina nekdanjega pakistanskega premiera Jusufa Reze Gilanija.

Reuters
Jusuf Reza Gilani z Vladimirjem Putinom.

Ugrabljeni Ali Haider na volitvah kandidira na listi vladne ljudske stranke (PPP), ob ugrabitvi pa je bil ubit njegov tajnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ugrabitev se je zgodila v mestu Multan. Očividci so pojasnili, da so se oboroženi zločinci pripeljali na motorjih in v avtomobilu in streljali na množico, nato pa ugrabili Gilanija mlajšega.

Družina nekdanjega premiera je ena najbolj vplivnih v Multanu in je med ključnimi v stranki PPP. Za ugrabitev zaenkrat še nihče ni prevzel odgovornosti, so pa pakistanski talibani v preteklih dneh že izvedli več samomorilskih in bombnih napadov. Grozijo tudi z napadi na volišča.

Jusuf Reza Gilani je moral položaj pakistanskega premiera lani zapustiti, ker ni spoštoval poziva sodišča, naj švicarske oblasti pozove k ponovnem odprtju postopka proti predsedniku države Asifu Aliju Zardariju zaradi suma korupcije.

V Pakistanu bodo v soboto potekale parlamentarne volitve, ki bodo predstavljale demokratični mejnik v državi, ki ji je več kot polovico zgodovine vladala vojska. Predvolilno kampanjo so sicer zaznamovali številni smrtonosni napadi in grožnje. Od srede aprila je bilo ubitih vsaj že 116 ljudi.

Danes so sicer oboroženi napadalci v jugozahodni provinci Balučistan tudi streljali na kandidata Pakistanske muslimanske lige-N (PML-N), pri čemer so ubili enega njegovega podpornika, še dva pa sta bila ranjena. V severozahodnem plemenskem območju pa je bila v eksploziji bombe na predvolilnem srečanju stranke Džamiat Ulema-e-Islam ena oseba ubita, šest pa jih je bilo ranjenih, še poroča AFP.