Slovenija

Dvomilijonska dokapitalizacija Peka

STA / S.R.
9. 5. 2013, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obstoječi lastnika Peka so na današnji skupščini potrdili predlagano dokapitalizacijo, po kateri bo hrvaški Osimpex tržiškemu podjetju zagotovil dva milijona evrov dodatnega kapitala.

Peko.si

Sredstva za poplačilo obveznosti in nakup materiala za nemoteno proizvodnjo naj bi bila vplačana do 20. maja, še pred tem pa je potreben podpis pogodbe o prodaji.

Predstavniki države, DSU, SKB Banke in Gorenjske banke, ki naj bi svoj 100-odstotni lastniški delež v Peku prodali osiješkemu Osimpexu, so še pred podpisom pogodbe o prodaji na današnji izredni skupščini potrdili predlog dokapitalizacije, po katerem bo Osimpex Peko dokapitaliziral z nakupom 858.239 novih navadnih delnic v skupni vrednosti dva milijona evrov. Rok za vpis novih delnic je 10. maj, rok za vplačilo pa 20. maj.

"Veliko je bilo doseženo 26. aprila, ko sta vlada in DZ dala soglasje k prodaji Peka. Seveda pa soglasno izglasovan sklep današnje skupščine o dokapitalizaciji prav gotovo pomeni nadaljnji obstoj Peka," je po skupščini povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic, a dodal, da v Peku sredstva potrebujejo čim prej.

Zagotovo pa bo pred tem potreben podpis kupoprodajne pogodbe med sedanjimi lastniki in kupcem, za katerega Sajovic podobno kot predsednik nadzornega sveta Peka Robert Ličen upa, da se bo zgodilo čim prej v prihodnjih dneh, po nekaterih informacij že v petek. Pri podpisu pogodbe bi se sicer lahko pojavili novi zapleti, zaradi katerih se je postopek prodaje že doslej močno zavlekel.

"Mi smo optimisti. Za Peko je to v tem trenutku praktično edina možna rešitev in samo želim si, da se ti pravno-formalni postopki čim hitreje speljejo in mi lahko normalno funkcioniramo," je izpostavil Sajovic, ki sicer v sam proces prodaje ni bil vključen in ni videl niti pogojev iz pogodbe niti programa, ki ga je pripravil kupec. Upa pa, da je ta program čim bližje načrtu prestrukturiranja, ki ga je vodstvo Peka pripravilo v preteklih letih.

Peko bi za prestrukturiranje potrebovalo precej sredstev, Osimpex pa naj bi mu bil pripravljen zagotoviti šest milijonov evrov. Prva dva milijona evrov iz danes izglasovane dokapitalizacije bi Peko namenil za poplačilo zapadlih obveznosti do države, zaposlenih, bank in dobaviteljev. Državi Peko dolguje preko pol milijona evrov, do dobaviteljev ima 1,6 milijona evrov zapadlih obveznosti, vseh obveznosti do dobaviteljev pa 2,5 milijona evrov.

S svežimi sredstvi bi si tržiško obutveno podjetje zagotovilo pogoje za preživetje in nadaljevanje proizvodnje, ki je motena že od začetka leta in zato kolekcija pomlad-poletje še ni v celoti na prodajnih policah.

"Izgubljeno bomo težko ujeli," je opozoril Sajovic, ki je konec aprila po pridobljenem soglasju za prodajo podjetja vendarle uspel prepričati dobavitelje, da so Peku zagotovili potreben material za dokončanje 25.000 parov čevljev. "Od srede dalje tako proizvodnja teče normalno, zagotovljenega pa imamo dovolj materiala za delo do konca meseca," je povedal.

Pojasnil je, da bodo verjetno morali uvesti podaljšani delavnik ali celo drugo izmeno, saj bi kolekcija pomlad-poletje že morala biti v trgovinah. "Situacija je podobna, kot če bi kmet krompir sadil v decembru," je opisal Sajovic.

Opozoril je, da bi morala biti danes v proizvodnji že kolekcija jesen-zima, a zanjo v Peku nimajo še niti materiala. Zato se boji, da če dokapitalizacija v roku dveh tednov ne bo izpeljana, da bo nastala velika poslovna škoda zaradi izgubljene sezone, kar bi pomenilo velik problem v nadaljnjem obstoju Peka.