Svet

Iran je priložnost za slovenska podjetja

STA / S.R.
9. 5. 2013, 15.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iran kljub mednarodnim sankcijam po besedah predsednika iranske gospodarske zbornice Mohameda Nahavandiana ponuja številne poslovne priložnosti.

Reuters
Iran je priložnost za naša podjetja.

"To je gospodarstvo, o katerem je treba razmišljati," je na današnji poslovni konferenci GZS v Ljubljani poudaril Nahavandian. Sedanji čas je označil kot pravi trenutek za širitev poslovanja v Iran.

Mednarodne sankcije, ki so po prepričanju Nahavandiana nekonstruktivne in predstavljajo političen konstrukt, bodo slej kot prej odpravljene. Takrat bodo imela prednost tista podjetja, ki so na iranskem trgu že prisotna, je, kot so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), na srečanju dejal predsednik iranske gospodarske zbornice.

Priložnosti, tudi za višje oblike sodelovanja, vidi v energetiki, avtomobilski industriji, v kemiji, pa tudi v nano in biotehnologiji. Slovenskim gospodarstvenikom, ki so zainteresirani za poslovanje v Iranu, je Nahavandian ponudil pomoč in dejal, da bo iranska zbornica naredila vse, kar je v njeni moči za poenostavitev poslovnega sodelovanja.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič vidi številne možnosti za prihodnje sodelovanje med slovenskimi in iranskimi podjetji. Iran sodi med pomembne trge na vzhodu, je veliko tržišče in Slovenija je že v preteklosti stkala številne kontakte z iranskimi podjetji in institucijami.

Dejanski slovenski izvoz v Iran je po njegovih pojasnilih večji od tistega, ki ga prikazujejo uradni statistični podatki, saj ga veliko poteka preko Rusije, Indije, Turčije in drugih držav. Slovenija je po drugi strani za iranska podjetja lahko tudi vstopna točka na trg EU in Balkana, je dodal Hribar Milič.

Iranski veleposlanik v Sloveniji Mohamed Rahim Aghejpur je potrdil obojestranski interes za krepitev sodelovanja med državama, pri čemer vidi nalogo veleposlaništva v aktivnostih, ki pripomorejo k učinkovitejšim poslovnim odnosom.

Aghejpur je bil kritičen do zaprtja slovenskega veleposlaništva v Teheranu in svetoval gospodarstvenikom, da pozovejo politike, da ga ponovno odprejo.

Tudi Hribar Milič je ocenil, da je čas za vzpostavitev tudi političnih in diplomatskih stikov za podporo poslovnemu sodelovanju gospodarskih subjektov.

Predsednik iranske gospodarske zbornice Nahavandian je sicer danes svetoval, da naj se Slovenija aktivneje loti promocije svoje države in gospodarstva v Iranu.