V nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Mauthausen blizu avstrijskega Linza so danes ob 68. obletnici osvoboditve odkrili nov spominski prostor in dve novi razstavi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Slovesnosti se je udeležilo 30 preživelih taboriščnikov, pa tudi predsednika Poljske in Madžarske, Bronislaw Komorowski in Janos Ader, srbski premier Ivica Dačić, izraelska pravosodna ministrica Cipi Livni in predsednik ruske dume Sergej Nariškin.

V kleti, kjer so nekoč skladiščili trupla, so danes odkrili Prostor imen, kjer so na steklenih ploščah ter v 25 centimetrov debeli knjigi zapisana imena okoli 81.000 žrtev uničevalnega taborišča. Vseh smrtnih žrtev, ki naj bi jih bilo okoli 90.000, niso uspeli identificirati, poroča APA.

Uničevalno taborišče Mauthausen so nacisti vzpostavili leta 1938, zavezniki pa so ga v drugi svetovni vojni osvobodili kot zadnjega, šele 7. maja 1945.

Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v njem trpelo tudi 4153 Slovencev, od katerih jih je 1500 tam umrlo. Danes je Mauthausen javni spomenik in muzej, ki ga financira avstrijska vlada in združenja nekdanjih zapornikov.