Svet

V Iraku prepričljiva volilna zmaga al Malikija

STA / J.P.
5. 5. 2013, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na prvih volitvah v Iraku po odhodu ameriških vojaških sil iz države se je kot jasna zmagovalka izkazala stranka predsednika vlade Nurija al Malikija.

Wikipedia
Nuri al Maliki

Kot je danes sporočila iraška osrednja volilna komisija, je stranka šiitskega premiera na nedavnih lokalnih volitvah večino sedežev prejela v desetih od 12 provinc.

Koalicija šiitske stranke Amarja al Hakima je zasedla drugo mesto, sledi pa ji koalicija liberalcev, ki so blizu šiitskemu kleriku Moktadi al Sadru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ti izidi sicer še ne kažejo celotne slike, saj volitev v šestih od skupno 18 provinc 20. aprila niso izvedli. Volili niso v treh provincah avtonomne regije Kurdistan, kjer naj bi volili šele 21. septembra. V provincah Kirkuk, ki jo zase zahtevata tako Kurdistan kot centralna iraška oblast, Anbar in Ninive pa volitev niso izvedli zaradi slabih varnostnih razmer.

Al Maliki je na volilni dan dejal, da se na "voliščih borijo poti Al Kaidi in stranki Baas". Teroristi Al Kaide so sicer odgovorni za velik delež napadov v Iraku. V tednih pred volitvami je državo pretresalo nasilje; ubitih je bilo med drugim 14 kandidatov, ki naj bi se pomerili na volitvah.

Istočasno pa se po državi širi odpor proti šiitski vladi. Suniti namreč že mesece protestirajo, saj se počutijo diskriminirani.

Kdaj bodo v preostalih provincah izvedli volitve, še ni znano, za naslednje leto pa so v Iraku napovedane parlamentarne volitve.