Svet

V samomorilskem napadu v somalijski prestolnici več mrtvih

STA / J.P.
5. 5. 2013, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Samomorilski napadalec se je z avtomobilom, polnim razstreliva, danes zaletel v vladni konvoj v somalijski v prestolnici Mogadiš in pri tem ubil najmanj osem ljudi.

Zajem zaslona
Abdikarim Husen Guled

Avtomobil je eksplodiral v prometnem krožišču, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal lokalni guverner Abdi Mohamed Varsame. Več ljudi je ranjenih.

Tarča napada je bilo vozilo somalijskega notranjega ministra Abdikarima Husena Guleda, ki pa je eksplozijo preživel nepoškodovan. Po navedbah prič je mrtvih najmanj osem ljudi, a je težko določiti natančno število, saj je eksplozija raztrgala telesa žrtev.

Na družbenem omrežju Twitter so številne priče poročale, da je eksploziji sledil strelski obračun. Napad se je zgodil dan potem, ko so sprostili nadzor cest. Od srede je bil na cestah v Mogadišu poostren nadzor, saj so islamistični skrajneži iz milice Šebab grozili z napadi.

Pripadniki milice z vstajo proti somalijski vladi vztrajajo že od leta 2007, a so jo k obsežnemu umiku prisilile varnostne sile Afriške unije. Avgusta 2011 so se morali skrajneži umakniti iz Mogadiša, vendar so v mestu od takrat izvedli že vrsto napadov na civiliste in vladne tarče.