Svet

V sobotni železniški nesreči v Belgiji 49 poškodovanih

STA / J.P.
5. 5. 2013, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V sobotni nesreči vlaka s strupenimi kemikalijami v Belgiji je bilo po zadnjih podatkih poškodovanih 49 ljudi, en človek pa je umrl, so danes sporočile pristojne oblasti.

Zajem zaslona

Po zadnjih ugotovitvah je do nesreče prišlo, ko je šest vagonov oziroma cistern od skupaj 13 v vlakovni kompoziciji iztirilo, nato pa so trije, v katerih je bila strupena kemikalija akrilnitril, eksplodirali.

Zakaj je prišlo do iztirjenja, še ni znano, je danes povedal predstavnik krajevnih oblasti v Vzhodni Flandriji. Približno 500 okoliških prebivalcev kraja Wetteren vzhodno od Genta so morali zaradi nevarnih plinov evakuirati.

Vseh 49 poškodovanih, ki so tožili zaradi slabega počutja in težav z dihanjem, je moralo v bolnišnico. Za zdaj še ni potrjeno, ali je bil 64-letni moški, ki je umrl v nesreči, žrtev strupenih plinov.

Gasilci požara niso gasili, ampak so pustili, da cisterne pogorijo do konca, kar je trajalo 16 ur. Šele nato so začeli hladiti razbeljeno kovino.

Prizadeti del železniške proge bo verjetno zaprt še ves teden, evakuirani prebivalci pa se bodo lahko danes popoldne vrnili na domove, še poroča dpa.

Medtem z območja poročajo tudi o onesnaženju vode. Tamkajšnja čistilna naprava je bila namreč preobremenjena zaradi velike količine pene in vode, ki sta ob gašenju iztekli v kanalizacijo, in del vode je iztekel v reko Schede. Bojijo se, da bi zaradi tega lahko prišlo do pogina rib.

Vodo iz čistilne naprave so sicer kasneje izčrpali in jo odpeljali z ladjo, prebivalce pa so pozvali, naj ne pijejo vode iz svojih vodnjakov.