Svet

Berlusconi bo zrušil vlado, če ne bo ukinjen davek na nepremičnine

STA / J.P.
5. 5. 2013, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja italijanske desne sredine Silvio Berlusconi je danes opozoril, da bo zrušil vladno koalicijo, če ne bo ukinjen v Italiji nepriljubljen davek na nepremičnine.

Wikipedia

Berlusconi, katerega stranka Ljudstvo svobode je del koalicije, je davek označil za nepravičen in škodljiv za celotno gospodarstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Davek je uvedla nekdanja vlada premiera Maria Montija, da bi zakrpala proračunsko luknjo. V kampanji pred februarskimi volitvami pa je Berlusconi obljubil, da bo ukinil ta davek in Italijanom vrnil denar, ki so ga morali plačati lani.

Novi premier Enrico Letta se je doslej zavezal le k temu, da bo zamrznil plačilo davka na nepremičnine, dokler se vlada ne bo dokončno dogovorila, kaj naj v zvezi z davkom ukrene. Italijanski mediji poročajo, da bi Berlusconijeva obljuba glede davka Italijo stala približno 12 milijard evrov, česar pa si hudo zadolžena država ne bo zmogla privoščiti.

Če bo Berlusconi uresničil grožnjo, bo to Italijo znova pahnilo v politično krizo. Dva meseca političnega pat položaja po neodločilnih volilnih izidih so razrešili šele prejšnji teden z imenovanjem nove vlade.

Medtem pa se je v Lettovi vladi že zgodila prva kadrovska sprememba. Premier je oznanil, da Michaela Biancofiore iz Berlusconijeve stranke ne bo več državna podsekretarka na ministrstvu za enake možnosti, ki se ukvarja tudi s homoseksualci, temveč bo odslej delala na ministrstvu za javno upravo, potem ko so organizacije za pravice homoseksualcev njene izjave kritizirale kot homofobne.

Biancofiorejeva je v nekem intervjuju dejala, da ne "obstajajo samo heteroseksualci, temveč tudi druge spolne usmeritve, kar pa je žal danes vse pogostejše". Nasprotuje istospolnim porokam, med drugim pa je tudi izjavila, da se geji, s tem ko se zapirajo v gete, sami diskriminirajo. Dodala je, da geji skrbijo le za svoje interese, saj njihova združenja ne pomislijo na to, da bi javno obsodila nasilne napade na ženske.

Na kritike se je Biancofiorejeva odzvala v soboto in dejala, da ni homofobna in da kot resnična liberalka sovraži vse oblike diskriminacije.