Svet

Savdska Arabija dekletom na zasebnih šolah dovolila šport

STA / J.P.
5. 5. 2013, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Savdska Arabija je dekletom na zasebnih šolah dovolila ukvarjanje s športom, je danes sporočilo savdsko ministrstvo za izobraževanje.

Wikipedia

Ukrep je znak postopnega ukinjanja omejitev za ženske v sicer izredno konservativni kraljevini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep sicer izključuje večino učenk, saj ne velja za tiste, ki se izobražujejo v državnih šolah. Ministrstvo je sicer zahtevalo, da morajo dekleta pri športnih aktivnostih na ustreznih lokacijah nositi "primerno zakrivajoča oblačila".

Ministrstvo je pripomnilo, da določene zasebne šole te aktivnosti že omogočajo, a da tega doslej niso urejala nobena pravila. Zdaj je z odlokom dovolilo, da zasebne šole uvedejo pravila za reguliranje športnih aktivnosti za dekleta.

Problematika savdskih žensk v športu je prišla v središče pozornosti ob lanskih olimpijskih igrah v Londonu, ko je Savdska Arabija klonila pod pritiski in na igre prvič poslala športnice.

Čeprav se na področju športa razmere za ženske v tej državi spreminjajo, pa še vedno ne smejo voziti motornih vozil, v javnosti pa morajo biti pokrite in v spremstvu moškega sorodnika.