Svet

Erjavec in Lavrov za krepitev sodelovanja na vseh področjih

STA / A.M.
3. 5. 2013, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji, je popoldne na Brdu pri Kranju gostil slovenski zunanji minister Karel Erjavec.

Reuters

"Rusija je strateški partner Slovenije v vseh pogledih, na političnem, gospodarskem, kulturnem in drugih področjih," je poudaril Erjavec in dodal, da je sodelovanje med državama na "izjemno" visoki ravni. Lavrov deli mnenje z Erjavcem, še posebej pa je izpostavil veliko zanimanje ruskih in slovenskih regij za vzpostavljanje neposrednih povezav za izpeljavo investicijskih projektov.

Beseda je danes tekla tudi o gospodarskem sodelovanju, vključno s projektom Južni tok. Erjavec je ta projekt izpostavil kot enega najpomembnejših za Slovenijo, saj naj bi njegova vrednost znašala okoli milijardo evrov. Slovenija se je po besedah Erjavca danes znova "zavezala, da bo storila vse, kar bo potrebno, da bo ta projekt realiziran".

Lavrov je dejal, da Rusija ceni naklonjenost slovenske vlade projektu Južni tok. Slovenijo je pozval, naj ta projekt dobi status prednostnega nacionalnega projekta.

Erjavec je tudi spomnil, da bo Slovenija v kratkem začela s privatizacijo nekaterih podjetij in bank, zato je povabil ruske vlagatelje, naj sodelujejo pri tem projektu. Lavrov je v zvezi s tem pojasnil, da v imenu poslovnežev sicer ne more govoriti. "Sem pa prepričan, da bodo imeli interes za to in upam na poglobitev investicijskega sodelovanja," je dejal in spomnil, da Slovenija Rusijo pri obsegu medsebojnih investicij presega vsaj za dvakrat, tako da je še veliko prostora za napredek.

Ministra sta danes tudi podpisala medvladni sporazum o vojnih grobiščih ter program sodelovanja med rusko in slovensko vlado v kulturi, znanosti, izobraževanju in športu v letih od 2013 do 2015.