Svet

Stevardesam prepovedali 'drzno' ličenje

STA / A.M.
3. 5. 2013, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turški letalski prevoznik Turkish Airlines je svojim stevardesam prepovedal uporabo ličil v preveč opaznih odtenkih, kot sta rdeča in roza.

Reuters

Prepoved uporabe določenih odtenkov ličil je zadnja v vrsti več konservativnih predpisov novega bontona oblačenja za kabinsko osebje pri največjem turškem letalskem prevozniku. Poteza je pri bolj svobodomiselnih Turkih izzvala val ogorčenja.

Podpredsednik vodilne opozicijske stranke, demokratično-liberalne CHP, Gursel Tekin je prepoved označil za perverzno dejanje. V znak protesta proti novemu predpisu so številne ženske na družbenih omrežjih objavile fotografije, na katerih so naličene z živo rdečo šminko.

Pri Turkish Airlines prepoved zagovarjajo, saj da dajejo prednost neopaznemu, brezhibnemu ličenju v pastelnih barvah pri uslužbenkah v storitvenem sektorju.

Letalski prevoznik, ki je v 49-odstotni državni lasti, je na notranjih letih iz ponudbe nedavno umaknil alkohol. Pred nekaj meseci so v podjetju nato predlagali še uvedbo nove uniforme z dolgim krilom in otomansko čepico, vendar jo je javnost zavrnila kot preveč konservativno.

Turški premier Recep Tayip Erdogan je z njegovo islamistično Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) pogosto tarča kritik, da skuša državo postopoma spremeniti v bolj konservativno.

Čeprav je večina njenega prebivalstva muslimanov, je Turčija pretežno sekularna država. Vendar pa pod Erdoganovo vlado postajajo naglavne rute del vsakdana, prepoved alkoholnih pijač po državi pa vse pogostejša.