Svet

Google priznal Palestino

STA / A.M.
3. 5. 2013, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški spletni gigant Google je na svoji palestinski različici istoimenskega iskalnika oznako palestinska območja zamenjal s Palestino in s tem po svoje uradno priznal obstoj suverene palestinske države.

Reuters
"Naziv palestinska območja v Palestina spreminjamo v vseh naših proizvodih. Pri imenovanju držav pa se posvetujemo pri več virih in organih," je za britanski BBC povedal tiskovni predstavnik Googla Nathan Tyler in dodal, da so v tem primeru sledili smernicam Združenih narodov, Mednarodne organizacije za standardizacijo in drugih mednarodnih organizacij.
Palestinske oblasti pa so odločitev Googla pozdravile. "To je korak v pravo smer, ki spodbuja druge, da se pridružijo in pravilno uporabljajo ime Palestina in ne palestinska območja," je povedal svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Sabri Saidam.

Medtem pa v Izraelu nad spremembo niso pretirano navdušeni. Predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor je namreč dejal, da obžalujejo, da je "zasebno podjetje na tako neprimeren način poseglo v mednarodno politiko".

Pod Googlovim logotipom na palestinski različici iskalnika od 1. maja naprej piše Palestina v angleščini in arabščini. Za nekatere pa je uporaba naziva Palestina sporna. Uradna izraelska politika namreč je, da mora najprej priti do dogovora o mejah palestinske države.

Novembra lani je Generalna skupščina Združenih narodov Palestini poverila status nečlanice opazovalke, tej odločitvi pa je Izrael strogo nasprotoval, prav tako ZDA. Podelitev tega status je sicer sledila neuspešnim poskusom Palestincev, da bi Palestina postala polnopravna članica ZN, za kar pa je manjkala podpora v Varnostnem svetu.

Palestinci se sicer trudijo, da bi pridobili mednarodno priznanje za državo, ki jo poskušajo vzpostaviti, prav tako pa se zavzemajo za sprejem imena Palestine.