Svet

Žrtve cunamija vidijo duhove

T.P.
22. 4. 2013, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območjih Japonske, ki jih je pred dvema letoma uničil grozljivi potres, so se preživeli začeli srečevati z misterioznimi silami.

Ljudi, ki so preživeli uničujoči cunami, danes obsedajo duhovi. V družbi, ki nima razumevanja za takšne težave, se ljudje najraje obračajo na eksorciste. Število prijavljenih srečanj z bitji iz onostranstva je v zadnjem času dramatično naraslo in še vedno raste.

Končno mir - Shinichi Yamada pravi, da se je življenje njegove družine opazno izboljšalo, odkar je budistična kipca odnesel v tempelj. V veri, da bodo duhovi, ki so ju obsedli, končno našli svoj mir, ob njima redno moli.

Zgodbe o nenavadnih videnjih se pojavljajo na območjih, kjer so nekoč stale stavbe, danes pa je vse skupaj videti kot neskončen kup odpadkov. Zato psihiatri menijo, da gre za reakcijo na strah, ki ga je 11. marca 2011 povzročila katastrofa, v kateri je umrlo več kot 19.000 ljudi. Enemu od preživelih (Shinichi Yamada) je z družino uspelo pobegniti pred uničujočim cunamijem, ki mu je uničil dom. Pozneje je iz ruševin rešil dva budistična kipa, a si je s tem nakopal same težave. Ko jih je prinesel v svoje začasno prebivališče, so se začele dogajati čudne stvari. Njegova otroka sta se nenadoma razbolela, v sobi s kipcema pa so navzoči čutili nepojasnjene navale hladu. »V postelji sem sem večkrat začutil, kako je nekaj šinilo skozi mene, kot bi mi nevidna sila prestrelila prsi,« je Yamada zaupal novinarjem.

Japonsko poznamo kot izredno moderno državo, toda njeni prebivalci še vedno negujejo stara verovanja. Poleg številnih sodržavljanov se je tudi Yamada za pomoč obrnil na 56-letno eksorcistko Kansho Aizawo, ki je v televizijskem intervjuju potrdila, da je videla številne duhove. »Obstajajo obglavljeni duhovi, pa tudi taki s prepolovljenimi telesi ali manjkajočimi organi. Ljudje so med katastrofo umirali na tako različne načine, da so se zagozdili med tem in onim svetom. Za nas je šokantno, da jih vidimo take, kot so bili videti v trenutku smrti.« Na območjih, ki jih je cunami najbolj prizadel, preživeli pričajo o srhljivih prikaznih, kako se zbirajo okrog ruševin nekdanjih trgovskih centrov. Taksisti se takšnim krajem izogibajo, saj se bojijo, da jih bodo ustavili fantomski potniki.«