Slovenija

Virant: Vlada je pripravljena na kompromise

STA / A.M.
22. 4. 2013, 22.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po današnjih pogovorih se bodo pogajanja med vlado in sindikati o vladnih predlogih za znižanje plačne mase v javnem sektorju nadaljevala v sredo.

Mediaspeed
Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, ki je glavni vladni pogajalec, je sicer ob robu današnjih pogajanj za STA pojasnil, da uradnega odgovora sindikatov na vladno pogajalsko izhodišče ukrepov za znižanje plačne mase vladna stran ni dobila, jih pa pričakuje v četrtek in takrat bodo predstavili tudi svoj približevalni predlog, je dejal minister.

O podrobnostih novega predloga ni želel govoriti, saj ga želi najprej predstaviti sindikatom. Poudaril je le, da bodo upoštevali "očitno stališče sindikatov", da je vladni predlog v nekatere dejavnosti posegel bolj kot v druge in ga po tej plati nekateri sindikati jemljejo kot nepravičnega. Pričakuje sicer, da se bodo na koncu vendarle uspeli dogovoriti. Če pa dogovora ne bo in bodo morali poseči po enostranskih ukrepih, kar bi lahko privedlo do zaostrovanja stavk in demonstracij, bo to po Virantovih ocenah slabo za vse. "Vlada je pripravljena na kompromise, upajmo, da so sindikati tudi," je še dodal.

Sindikati javnega sektorja sicer vladni pogajalski ekipi danes še niso predstavili odgovora na predlog ukrepov za znižanje plačne mase, saj se bodo nekateri o tem odločali šele v prihodnjih dneh. Med najbolj pomembnimi bo torkova odločitev glavnega stavkovnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Že ob prihodu na današnja pogajanja pa je Posedi dejal, da kar je s sindikalne strani slišati do zdaj, za vladno stran "ni pretirano vzpodbudno".

Od sindikatov sicer po njegovih besedah ni pričakovati protipredloga varčevalnih ukrepov, vsaj ne usklajenega. Ločenih mnenj je namreč "vsaj toliko, kolikor je sindikatov", je poudaril Posedi in dodal, da pa bodo na ravni koordinacije skušali pogledati, katera stališča imajo skupina in ta tudi skupno predstaviti.