Svet

Več kot polovica mladih brez zaposlitve

STA / S.R.
11. 4. 2013, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stopnja brezposelnosti v Grčiji se je povzpela na novo rekordno vrednost. Januarja je bilo brez dela 27,2 odstotka za delo sposobnih prebivalcev, so danes sporočili iz statističnega urada v Atenah.

Reuters

Položaj je še posebej zaskrbljujoč med mladimi Grki, saj jih je brez zaposlitve že več kot polovica. Visoka rast brezposelnosti je presenetila tudi analitike. Ti so pričakovali, da se bo v začetku leta gibala okoli 26,6 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

So pa grški statistiki nekoliko navzdol popravili podatke o stopnji brezposelnosti v lanskem decembru. Znašala je 25,7 odstotka in ne 26,4 odstotka, kot so izračunali sprva.

Grčija je že več let v hudi finančni krizi. Poleg visoke stopnje brezposelnosti med mladimi analitiki opozarjajo tudi na zaskrbljujoč položaj dolgotrajno brezposelnih.

Zaradi visoke stopnje brezposelnosti v številnih evropskih državah je Mednarodna organizacija dela (ILO) pred kratkim posvarila pred socialnimi nemiri. Tveganje zanje je danes občutno višje kot pred izbruhom globalne finančne in gospodarske krize v septembru 2008, piše v poročilu, ki ga je ILO objavila v ponedeljek.

Po teh informacijah je trenutno v Evropi brez dela približno deset milijonov več ljudi kot pa pred izbruhom krize. Samo v zadnjih šestih mesecih je v članicah EU delo izgubilo približno pol milijona ljudi.

Po podatkih ILO je trenutno v Evropi brezposelnih 26,3 milijona ljudi, kar je 10,2 milijona več kot leta 2008. Stopnja brezposelnosti v EU je trenutno z 10,9 odstotka za 4,1 odstotne točke višja kot pred krizo.