Svet

Srečanje za krepitev stikov med Rusijo in Kitajsko

STA / R. S.
22. 3. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novi kitajski predsednik Xi Jinping je danes prispel v Moskvo na srečanje z ruskim gostiteljem, predsednikom Vladimirjem Putinom.

Reuters

Ob začetku srečanja je Putin ocenil, da so rusko-kitajski odnosi med najpomembnejšimi v svetu. Zato bi morali okrepiti tudi dvostranske stike, se je zavzel. Kot pa je ob začetku srečanja s Putinom povedal Xi, je cilj njegovega obiska okrepitev strateškega partnerstva z Rusijo. Državi naj bi tokrat sklenili okoli 30 dvostranskih sporazumov. Po ocenah strokovnjakov so odnosi med Rusijo in Kitajsko na tako visoki ravni kot še nikoli.

Na srečanju med voditeljema dveh velesil bodo v ospredju predvsem pogajanja o dobavah ruskega plina Kitajski, ki potekajo že vrsto let in so še vedno v zraku. Dogovor preprečujejo predvsem razlike v predstavah, kakšna naj bi bila cena za plin. Rusija si poleg tega želi okrepiti tudi izvoz svoje nafte na Kitajsko. Ta pa bi v zameno ruskemu državnemu naftnemu koncernu Rosneft odobrila milijardni kredit.

Ob dvostranskih gospodarskih zadevah se bosta Putin in Xi sicer posvetila tudi perečim problemom v mednarodni skupnosti. V ospredju naj bi bili predvsem severnokorejsko jedrsko vprašanje in položaj v Siriji, katerega reševanje sta Rusija in Kitajska doslej že nekajkrat blokirali z vetom v Varnostnem svetu Združenih narodov.