Slovenija

Z vdori v spletno bančništvo za 2 milijona evrov škode

STA / R. S.
22. 3. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kriminalisti so ta teden izvedli 12 hišnih preiskav pri osmih osumljencih, ki so rezultat večmesečne kriminalistične preiskave zlorab elektronskega bančništva.

Reuters

Osumljenci so z zlorabami z bančnih računov, predvsem pravnih oseb in samostojnih podjetnikov, odtujili približno dva milijona evrov sredstev. Strokovnjaki uporabnike pozivajo k previdnosti. Pri hišnih preiskavah so ob koordinaciji uprave kriminalistične policije sodelovali kriminalisti policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto, Koper, Celje in Murska sobota. Identificirali so kriminalno združbo, ki si je z vdiranjem v sisteme elektronskega bančništva protipravno prisvajala denarna sredstva z bančnih računov pravnih in fizičnih oseb. "Gre za problematiko, ki je v zadnjem letu na območju celotne Slovenije predstavljala kar precejšen problem," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Dušan Florjančič.

Od konca maja lani je policija obravnavala 34 sklopov kaznivih dejanj napada na informacijski sistem, velike tatvine in pranja denarja, v katerih so osumljenci napadli skupno 48 oškodovancev iz celotne Slovenije. Kot je pojasnil Florjančič, je šlo predvsem za pravne osebe in samostojne podjetnike posameznike, ki so na svojih bančnih računih posedovali večje vsote denarja. "Z zlorabami je bilo z bančnih računov oškodovancev odtujenih oz. prenakazanih za okoli dva milijona evrov denarnih sredstev," je povedal Florjančič. Od tega so storilci kaznivih dejanj z računov dvignili več kot 950.000 evrov, preostala sredstva v skupni višini prek enega milijona evrov pa so pristojni uradi uspešno blokirali oz. zavarovali.

Kriminalna združba je vdore v sisteme elektronskega bančništva izvajala s pomočjo zlonamernih programskih orodij - različnih računalniških virusov, črvov in trojanskih konjev. Namestili so jih na računalnike oškodovanih podjetij, najpogosteje z uporabo spleta in elektronske pošte z zavajajočo vsebino.