Svet

Priprave na na konklave v polnem zamahu

STA / S.R.
9. 3. 2013, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kardinali danes že šesti dan nadaljujejo srečanje v okviru priprav na konklave, ki se bo začel v torek 12. marca, medtem pa so priprave na ta dogodek v polnem teku.

Reuters

Tako naj bi danes na vrh Sikstinske kapele, kjer bodo potekale papeške volitve, namestili dimnik, skozi katerega bodo z dimom tradicionalno oznanili papeževo izvolitev ali neizvolitev.

V primeru, da bo več kot milijarda katolikov po svetu dobila novega papeža, se bo skozi dimnik pokadil bel dim, če pa kardinalom ne bo uspelo izvoliti novega vodjo Cerkve, pa se bo pokadil črni dim.

Italijanski mediji sicer špekulirajo o tem, kdo bi lahko nasledil nedavno upokojenega Benedikta XVI., ki je kot prvi papež po več stoletjih konec februarja odstopil s položaja.

Največ možnosti pripisujejo 71-letnemu Italijanu Angelu Scoli, 63-letnemu Brazilcu Odilu Pedru Schererju, 60-letnemu Madžaru Petru Erdoju in 63-letnemu Američanu Timothyju Dolanu.

72-letni južnoafriški kardinal Wilfred Fox Napier, ki ga mediji niso označili za možnega kandidata, je za italijanski časopis La Stampa dejal, da Cerkev potrebuje vodjo, ki bo star med 60 in 67 let, in bo prihajal iz območja, kjer je Cerkev dinamična in aktivna. Kot takšne je navedel Azijo, Latinsko Ameriko, pa tudi "dele Evrope in Amerike".

Letošnji nabor kandidatov je precej večji, kot tisti leta 2005, ko je bil Joseph Ratzinger nesporni favorit in je nato tudi bil izvoljen, je še dejal Napier.

Papeža bodo na konklavu volili kardinali mlajši od 80 let. Teh je trenutno 115.