Slovenija

Danes četrta t. i. Vseslovenska ljudska vstaja

STA / S.R.
9. 3. 2013, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Središče prestolnice bodo danes ponovno preplavili protestniki. Ob 15. uri je na Kongresnem trgu napovedana tako imenovana Vseslovenska ljudska vstaja (VLV), tokratna bo četrta po vrsti.

Mediaspeed

Sočasno z vstajo je napovedan tudi Protestival s številnimi glasbenimi točkami. Ena od zahtev vstajnikov na prejšnjih protestih je bil odstop vlade Janeza Janše, ki ji je bila v tem času izglasovana nezaupnica. A kot poudarjajo v odboru VLV, njihova osnovna zahteva - odstop "nesposobnih in s korupcijo prepredenih političnih elit" - ostaja neizpolnjena. Zato zahtevajo predčasne volitve. Od prehodne vlade tudi pričakujejo določitev datuma volitev in napovedujejo nadaljevanje vstajniškega gibanja do izpolnitve te zahteve.

Nadaljevanje vstajniškega gibanja napovedujejo tudi v odboru za solidarno in pravično družbo. Člani odbora na današnji vstaji pričakujejo mandatarko Alenko Bratušek, vendar z obljubo, da bodo predčasne volitve še letos. Tudi v Delavsko-punkerski univerzi menijo, da kljub padcu Janševe vlade veliko pomembnejše zahteve protestnikov ostajajo nerealizirane.

Pozivi k udeležbo na vstaji so bili v zadnjih dneh glasni, po prestolnici so se pojavljali plakati in grafiti, odbor VLV pa je na stolp ljubljanskega gradu v petek za krajši čas razobesil 20-metrski transparent.

Tako kot na prejšnji vstajah bo tudi na današnji Protestival poskrbel za kulturni program. Med drugim bodo nastopili Kombinatke z Buldogi, Fake Orchestra, Srečna Mladina, Murat & Jose, Ulice pozabe, Dan D, Gušti, Zaklonišče prepeva, MI2, Jani Kovačič, Tide in Partizanski pevski zbor.

Po zbiranju ob 15. uri na Kongresnem trgu je napovedan pohod po središču Ljubljane, ki pa naj se tokrat ne bi končal na Trgu republike, temveč na Kongresnem trgu. Svojo udeležbo na vstaji je na Facebooku napovedalo okoli 5000 ljudi.