Slovenija

Krka in Ljubljanica poplavljata

STA / S.R. / K.Š.
9. 3. 2013, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanica poplavljala na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav. S fotoaparatom smo se odpravili proti Podpeči - več v kratki fotoreportaži.

Karmen Špacapan

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) lahko Krka v nedeljo in ponedeljek poplavi tudi na širšem območju redkih poplav. Po Arsovih podatkih trenutno pretok Krke na vodomerni postaji Podbočje narašča in znaša 245 kubičnih metrov na sekundo. Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin pričakujejo nadaljnje naraščanje Krke s pritoki tudi danes in v nedeljo. Največji pretok pričakujejo v nedeljo čez dan in v noči na ponedeljek, ko lahko Krka v Podbočju preseže pretok 350 kubičnih metrov na sekundo. Tako lahko Krka v nedeljo in ponedeljek poplavi na širšem območju redkih poplav.

Kot pojasnjujejo na Arsu, je trenutni pretok Ljubljanice ustaljen in na vodomerni postaji Moste znaša 184 kubičnih metrov na sekundo. Danes in jutri bo Ljubljanica s pritoki še naraščala. Reka bo dosegla največji pretok predvidoma v nedeljo čez dan, ko lahko v Mostah doseže pretok okoli 230 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi spremenjenega odtočnega režima v spodnjem toku Drave je reka začela s prvimi razlivanji dolvodno od Ptujskega jezera. Po informacijah hidroelektrarn na Dravi danes ni pričakovati poslabšanja razmer.

Vipava s pritoki trenutno upada in ohranja veliko vodnatost. Velike pretoke ohranjata tudi reki Reka in Kolpa. Po Arsovih podatkih lahko ob predvidenih padavinah omenjene reke danes in zlasti v nedeljo ponovno narastejo do opozorilnih pretokov in poplavijo v manjši meri na območjih pogostih poplav.

V prihodnjih dneh se bodo povečale površine na ojezerjenih delih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa. Plimovanje morja bo danes ob večerni plimi povišano. Gladina morja na mareografski postaji v Kopru lahko preseže opozorilno višino 295 centimetrov, še napovedujejo na Arsu.