Svet

Severna Koreja opozarja pred 'končnim uničenjem'

STA
19. 2. 2013, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severnokorejski odposlanec Jon Yong Ryong je danes na konferenci Združenih narodov v Ženevi Južno Korejo opozoril pred končnim uničenjem, če bodo Seul in njegovi zavezniki nadaljevali s prizadevanji za sprejem ostrejše resolucije Združenih narodov zaradi severnokorejskega jedrskega programa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nikoli nismo priznali propagandnih resolucij Varnostnega sveta ZN. In kot pravi rek, skoteni mladič še ne trepeta pred tigrom, tako se bo blodno ravnanje Južne Koreje končalo izključno v njenem končnem uničenju," je na konferenci o razorožitvi dejal Jon.

Severna in Južna Koreja si običajno na tej konferenci ZN, ki ima redna srečanja, izmenjata ostre besede, a tokrat je bila retorika v luči nedavnega severnokorejskega jedrskega poskusa in negativnega odziva mednarodne skupnosti po navedbah opazovalcev neobičajno ostra.

Južnokorejski veleposlanik Kwon Haeryong ob tem ni ostal dolžan. Dejal je, da bi izločevalni režim v Pjongjangu naredil bolje, če bi svojim ljudem zagotovil boljše življenje v državi, ki se zadnji dve desetletji v presledkih sooča z veliko lakoto.

"Vsi vedo, da Severna Koreja kopiči velike vire za razvoj jedrskega orožja in raket. A obžalovanja vredno je, da obstaja kronično pomanjkanje hrane, ki stalno ogroža ljudi," je med drugim dejal Kwon.