Svet

Ozdravili so sladkorno bolezen

U.K.
19. 2. 2013, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ponedeljek 18.02.2013, so raziskovalci univerze Universitat Autònoma de Barcelona, napravili izjemno revolucijo v sodobni medicini. Ozdravili so diabetes tipa 1.

To je morda eden tistih trenutkov, ki se bo za zmeraj vpisal v zgodovino medicine. Znanstveniki iz Barcelone so objavili, da so z gensko terapijo popolnoma ozdravili pse, ki so imeli diabetes tipa 1. To pomeni, da psom ni potrebno jemati redne injekcije insulina, prav tako pa so izginile vsi stranski efekti bolezni.

Terapija je vključevala injekcije z 'adeno-associated vectors' (AAV), ki jih pridobijo iz nepatogenskih virusov. Ti 'napadejo' dva gena, ki sta povezana z insulinom in genom glukokinasa. Slednji uravnava vnos glukoze in povzroča hiperglicemijo. Če je z njima kaj narobe, potem pride, zelo na grobo povedano, do sladkorne bolezni. Več preizkusov je pokazalo, da se je raven glukoze v krvi testnih psov po zdravljenju popolnoma uravnala in da nimajo nobenih simptomov bolezni. Enega od psov so pozdravili pred štirimi leti, a se bolezen ni vrnila, zato raziskovalci smatrajo, da jim je uspelo.   

Seveda bo preteklo še kar nekaj časa, preden bodo začeli terapijo preizkušati na ljudeh, a podatki so res vzpodbudni in znanstveniki zagotavljajo, da ni razloga, da terapija ne bi bila uspešna tudi pri ljudeh.