Svet

Premier skuša pomiriti protestnike

STA
19. 2. 2013, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolgarski premier Bojko Borisov je danes za pomiritev protestov v državi napovedal odvzem licence češkemu elektropodjetju CEZ ter visoke kazni še enemu češkemu in avstrijskemu elektropodjetju, ki so z višanjem cen elektrike poskrbela za napete razmere v državi in začetek protivladnih protestov.

V noči na torek je do množičnih protestov proti vladi in revščini v državi prišlo v vseh večjih bolgarskih mestih. V mestu Veliko Tarnovo so protesti zahtevali celo prvo smrtno žrtev, saj se je 26-letnik v znak protesta polil z bencinom in zažgal. Poškodbam je podlegel kasneje v bolnišnici.

Med protesti v Sofiji, med katerimi so se protestniki spopadli s policijo in z granitnimi kockami obmetavali stavbo parlamenta, je bilo sicer ranjenih 11 ljudi, med njimi tudi pet policistov. Enajst protestnikov so pridržali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Borisov je danes poskušal pomiriti strasti in je napovedal, da bodo češko elektropodjetje CEZ še danes kaznovali z odvzemom licence za delovanje. Češkemu Energy-pro in avstrijskemu EVN pa so izrekli visoke denarne kazni, je pojasnil.

Sicer so bila tarča protestnikov tudi omenjena elektropodjetja. V Plovdivu na jugu države so protestniki zažgali štiri vozila podjetja EVN, je poročala bolgarska televizija.

Borisov se je že v ponedeljek odzval na nedeljske množične proteste in odpustil finančnega ministra Simeona Djankova, ki naj bi bil glavni avtor nepriljubljenih varčevalnih ukrepov v državi. Napovedal je tudi preoblikovanje vlade, a protestnikov to očitno ni pomirilo in še naprej zahtevajo odstop vlade.