Svet

V ZDA zopet streljanja

STA / S.R.
31. 1. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V času, ko je senatni odbor za pravosodje v Washingtonu razpravljal o ukrepih proti nasilju z orožjem, je strelec v Alabami ubil voznika šolskega avtobusa in ugrabil otroka, drugi strelec v Arizoni pa je ubil enega ter ranil moškega in žensko v sporu zaradi plačila mizarskih del.

V pisarniški zgradbi v Phoenixu je ogenj odprl mizar Arthur Harmon, ki se je sprl z delodajalcem zaradi plačila. Pravniško podjetje ga je najelo, da obnovi pisarno, za kar je dobil del denarja, vendar pa dela ni dokončal.

Med prepirom je izvlekel pištolo in ubil 48-letnega moškega, nato ustrelil in hudo ranil 43-letnika ter lažje ranil 32-letno žensko. Po streljanju je pobegnil, policija pa ga je v sredo zvečer še iskala. Posebne enote so obkolile hišo, v kateri so mislili, da se skriva, vendar ga tam ni bilo in lov se je nadaljeval.

V mestu Midland v zvezni državi Alabami pa je lokalni nepridiprav, 65-letni Jimmy Lee Dykes vstopil v šolski avtobus in ubil 66-letnega šoferja, ki mu je hotel preprečiti ugrabitev šestletnega fanta. Dykes se je s fantom potem umaknil in se skril v doma narejenem bunkerju. Policija je hišo in bunker obkrožila ter do večera ugrabitelja prepričevala, naj se preda.

Lokalni mediji poročajo, da je bil Dykes znan nasilnež v nenehnih sporih s sosedi. V sredo bi moral na sodišče, ker je streljal na sosede. Pred leti naj bi tudi do smrti premlatil psa s svinčeno cevjo. Posebej jezen je bil na majhne otroke, ki so hodili po njegovem dvorišču, zvečer pa je s puško in svetilko redno patruljiral po svoji lastnini in grozil s smrtjo vsem, ki si bodo upali blizu.