Svet

Obama spet malce bolj priljubljen

STA / S.R.
31. 1. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Anketa televizije ABC in časopisa Washington Post ugotavlja, da predsednik Barack Obama spet uživa 60-odstotno podporo med Američani, kar se ni zgodilo vse od novembra 2009.

Rahla večina prav tako odobrava njegov drugi inavguracijski govor, ki so ga konservativni komentatorji raztrgali kot homoseksualno in socialistično agendo. Obama je malce pred prvo prisego na položaj predsednika ZDA januarja 2009 užival 79 odstotkov podpore, česar ni več ponovil. Lani poleti, sredi vroče predsedniške volilne kampanje, se mu je podpora gibala pri 50 odstotkih.

Kljub rasti podpore pa je demokrat Obama še vedno manj priljubljen, kot sta bila v začetku drugega mandata demokrat Bill Clinton in republikanec Ronald Reagan. Obama uživa malce višjo podporo, kot jo je republikanec George Bush mlajši.

Obamov inavguracijski govor odobrava 51 odstotkov Američanov, proti njemu pa se jih je izreklo 24 odstotkov. Kar četrtina nima nobenega mnenja o govoru. Za Obamo je dober podatek tudi to, da ga trenutno manj ljudi izrazito sovraži, kot pa ga izrazito ljubi, v razmerju 26 proti 39 odstotkom. To se je zgodilo prvič od leta 2010.

Obamo podpira 92 odstotkov demokratov in 60 odstotkov neodvisnih volivcev, ne podpira pa ga 80 odstotkov republikancev. Podpira ga 87 odstotkov "nebelih" prebivalcev ZDA in le 45 odstotkov belcev.

Podpirata ga dve tretjini mladih in dve tretjini pripadnikov revnejšega ter srednjega sloja in le 47 odstotkov bogatejših. Za devet odstotkov ima tudi višjo podporo pri ženskah kot pri moških.