Svet

Se bo rešila smrtne kazni?

STA
28. 1. 2013, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanka, ki je bila prejšnji teden na indonezijskem otoku Bali zaradi tihotapljenja drog v državo obsojena na smrtno kazen, se je pritožila na obsodbo, so danes sporočili z balijskega sodišča.

56-letna Lindsay Sandiford je bila obsojena na smrt, potem ko so jo aretirali na letališču v Baliju, ker so pri njej našli 4,8 kilograma kokaina"Pritožbo smo prejeli," je dejal tiskovni predstavnik okrožnega sodišča Denpasar Gede Ketut Rantam. Sodišče je Sandifordovo obsodilo na smrt, kljub temu da je tožilstvo zaradi njene starosti zahtevalo le 15 let zapora.

Za preprodajo in tihotapljenje pet ali več gramov narkotikov prve stopnje, med katere spada tudi kokain, je v Indoneziji predpisana smrtna kazen, razen če obstajajo razbremenilne okoliščine.

56-letnica je bila aretirana maja lani s kokainom v prtljagi. Tekom sojenja je vztrajno trdila, da je bila prisiljena v tihotapljenje in da so ji grozili, da se bo njenemu sinu slabo godilo, če ne bo dostavila pošiljke na Bali.

Tri druge Britance so v okviru iste preiskave nedavno obsodili na veliko milejše kazni od enega do pet let zapora. Še enemu Britancu, Julionu Ponderju, naj bi kazen izrekli v torek.

Čeprav ima Indonezija smrtno kazen, pa že od leta 2008 ni izvedla nobene usmrtitve. Od leta 1998 je s streljanjem usmrtila pet tujcev - dva Nigerijca, dva Indijca in Tajca. Vsi od naštetih so bili obsojeni zaradi tihotapljenja mamil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na usmrtitev v Indoneziji trenutno čaka skupno 113 ljudi, med njimi veliko tujcev. Nekateri med njimi so v zaporu že več kot deset let.