Slovenija

Žičnica na Kaninu še nekaj časa zaprta

STA / S.R.
28. 1. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor je v soboto opravil pregled kabinske žičnice na Kaninu, na kateri je v petek prišlo do nesreče.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo moral ATC Kanin kot upravljavec žičnice pred ponovnim zagonom opraviti še dva pregleda naprave. "Na podlagi do sedaj znanih izsledkov inšpekcijskega nadzora je bilo ugotovljeno, da ima upravljavec veljavno dovoljenje za obratovanje naprave ter da so bila zagotavlja vsa vzdrževalna dela skladno z zakonodajo ter navodili za uporabo izdanih s strani proizvajalca žičniške naprave," so zapisali v sporočilu za javnost.

V skladu s temi ugotovitvami je inšpektor odredil, da mora ATC Kanin opraviti strokovno tehnični pregled žičniške naprave ter magnetno induktivni in vizualni pregled transportne vrvi na žičniški napravi. Na podlagi ugotovitev obeh pregledov mora upravljavec odpraviti vse morebitno ugotovljene nepravilnosti in pomanjkljivosti na sami žičniški napravi oz. njenih sestavnih delih ter od pooblaščene pravne osebe, ki je opravila predhodne preglede, pridobiti pozitivna poročila.

V skladu z dosedanjimi ugotovitvami in izdano inšpekcijsko odločbo pa velja prepoved obratovanja žičniške naprave do izpolnitve izrečenih ukrepov s strani inšpektorja.

Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor pa v primeru nesreče na žičniški napravi ni pristojen za uradno preiskavo vzrokov nesreče ali drugih izrednih dogodkov. Preiskavo vzrokov petkove nesreče na krožno kabinski žičnici Kanin vodi Policijska uprava Nova Gorica. "Po naših informacijah se bo v odkrivanje vzrokov petkove nesreče vključil tudi proizvajalec žičniške naprave," so še zapisali v sporočilu.

V policijski preiskavi nesreče na Kaninu novogoriški policisti preiskujejo sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, je za STA povedal predstavnik za odnose z javnostmi na PU Nova Gorica Dean Božnik.

V petek je med obratovanjem krožne kabinske žičnice na Kaninu malo pred 14. uro prišlo do izpada vrvi. V dveh kabinah, ki sta pri tem pristali na tleh, ni bilo ljudi, dva hrvaška državljana pa sta ostala ujeta v kabini, ki je obstala med drugim in tretjim stebrom žičnice, in so ju kasneje varno rešili.