Svet

Spet eksplozija v Zagrebu

STA
11. 1. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Zagrebu je okoli polnoči eksplodirala bomba, nato pa naj bi odjeknile še tri detonacije. Ena oseba je ranjena in v bolnišnici. Na ulicah mesta so gasilci, policisti in specialci, poročajo hrvaški mediji.

Načelnik uprave kriminalistične policije Vitomir Bijelić je zanikal, da bi v zahodnem delu hrvaške prestolnice odjeknilo več detonacij.

"Odgovorno trdim, da je bila zgolj ena sama eksplozija. Ranjeni moški ima lažje poškodbe okončin," je dejal Bijelić v oddaji Poligraf na Hrvaškem radiu. Na trditve poslušalcev, da so po polnoči najprej slišali močno eksplozijo, na to pa še nekaj šibkejših, je Bijelić odgovoril, da so policisti zasledili tudi več oseb, ki so na tem koncu mesta metale petarde.

Povedal je tudi, da je policija preverjala informacije o belem avtomobilu, ki so ga videli na kraju dogodka v času eksplozije. Zato so bile na ulicah tudi posebne enote policije, ki so iskale sumljivi avtomobil in voznika.

Potrdil je, da so našli več sledi in materialnih dokazov, ki jih bodo analizirali, da bi ugotovili, za kakšno eksplozivno napravo gre. Policija dogodka zaenkrat ne povezuje s sredino eksplozijo na železniški progi, ki se je zgodila manj kot 48 pred tem in le dober kilometer stran od tokratne eksplozije.

"V tem trenutku težko govorimo o terorističnih dejanjih. Gre za dogodka, ki nista povezana in ju policija obravnava kot ogrožanje varnosti državljanov in premoženja," je še povedal Bijelić, ki je dodal, da je bila gmotna škoda tokratne eksplozije zanemarljiva.

Sicer pa je hrvaški strokovnjak za varnost Mate Laušić v Poligrafu opozoril, da je eksploziji treba obravnavati tudi kot teroristično nevarnost, ne glede na to, da v obeh dogodkih ni bilo vseh elementov, ki so značilni za teroristične napade.

Zaradi policijske preiskave je bila do 9. ure zaprta prometnica, ob kateri se nahaja avtobusna postaja, kjer je odjeknila eksplozija. Sicer pa je za promet zaprta železniška proga med zagrebško zahodno železniško postajo in Zaprešićem. Gre za prometno smer, ki je del mednarodne železniške proge Ljubljana - Zagreb.

Načelnik zagrebške policije Goran Burušić je napovedal, da bo stopil pred novinarje ob 11. uri na križišču Aleje Bologne in Gospodarske ulice, kjer je odjeknila tokratna eksplozija.