Slovenija

Policisti napovedali stavko

STA
10. 1. 2013, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupščina Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je danes sklenila, da bo PSS v petek zaradi neizpolnjevanja in oviranja sporazuma med obema policijskima sindikatoma in vlado začel z izvajanjem stavkovnih aktivnosti na območju celotne države. Predsednik PSS Radivoj Uroševič je zagotovil, da bodo tudi v času stavke zagotavljali varnost na protestih.

PSS bo s stavkovnimi aktivnostmi začel v petek ob 11. uri in po Uroševičevih besedah nadaljeval maja lani prekinjeno stavko. Stavka bo potekala v skladu s stavkovnimi pravili, veljavnimi v času lanske stavke, ki so jo 30. maja prekinili s stavkovnim sporazumom med obema policijskima sindikatoma in vlado.

Prav neizpolnjevanje in oviranje tega sporazuma pa je glavni razlog za nadaljevanje stavke, je poudaril Uroševič. V 20. točki sporazuma je namreč predvideno, da se v primeru neizpolnitve katere od točk stavka lahko nadaljuje in je plačana za vse stavkajoče, je pojasnil.

Na današnji skupščini so ocenjevali izvajanje sporazuma in ugotovili, da nekatere točke sporazuma sploh niso izpolnjene oz. sploh ni bilo konkretnih poskusov za njihovo izpolnitev. Poleg tega pa se po besedah predsednika sindikata srečujejo z oviranjem izpolnjevanja posameznih točk tega sporazuma. Pri tem je izpostavil točke, ki se nanašajo na plačevanje kakršnega koli dela zaposlenih v policiji oz. na MNZ.

Kot je povedal Uroševič, jim je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak povedal, da je oteženo predvsem izvajanje 1. in 2. točke sporazuma, to pa je plačevanje povečanega obsega dela ter plačevanje nadurnega dela in pripravljenosti na delo. V PSS so ugotovili, da je 50. člen zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 dodatno omejil izplačevanje povečanega obsega dela.

Na dosedanjih dveh pogajanjih s predstavniki MNZ, policije in ministrstva za pravosodje in javno upravo je bilo prepuščeno, da se do tega opredeli vlada. Uroševič je opozoril, da še vedno nimajo konkretnih odgovorov, kaj si vlada misli o stavkovnih zahtevah PSS, in tudi ne konkretnih potrditev, da bodo izvajali stavkovni sporazum. Neizpolnjena je po njegovih besedah tudi 10. točka sporazuma, ki predvideva pripravo pravilnika o seznamu poklicnih bolezni do 30. novembra 2012.

"Stavko bomo izvajali do preklica oz. do trenutka, ko bo članstvo ugotovilo, da gre na drugi strani za resen pristop k pogajanjem in za uresničitev nekaterih, če ne že vseh naših stavkovnih zahtev," je napovedal Uroševič. PSS je k stavki pozval vse zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in v policiji, tudi tiste, ki niso člani njihovega ali nobenega sindikata. Vseh zaposlenih na policiji in v MNZ je po navedbah sindikata okoli 7000, njihov članov pa je okoli 5000, vendar konkretne številke stavkajočih niso povedali.

V času stavke bodo policisti izvajali vse naloge, ki jih morajo v skladu s 84. členom zakona o policiji. "Vsekakor pa stavko ne želimo prizadeti nikogar od državljanov, ne želimo, da se zmanjša varnost ali občutek varnosti posameznikov," je pojasnil Uroševič.

To po njegovih besedah pomeni, da bodo obravnavali nujne dogodke, klice na pomoč, hujša kazniva dejanja in hujše prekrške tako v prometu kot s področja javnega reda. V primerih, ko policist lahko izreče globo ali opozorilo, pa v času stavke policisti na terenu ne bodo ukrepali.

Glede dela policistov v času protestov je Uroševič pojasnil, da stavkovna pravila ne predvidevajo ničesar, kar bi lahko ogrozilo varnost udeležencev ali policistov na protestih. Po njegovih besedah pa se moramo zavedati, da so tudi policisti samo ljudje in se izpostavljajo tudi s svojim življenjem, zato bodo tudi v sindikatu težko preprečili, da bodo morda kdaj postopali po svoje.

Z MNZ pa so v sredo sporočili, da so se predstavniki MNZ, policije in Sindikata policistov Slovenije (SPS) v sredo dogovorili, da se bo nadaljevalo izplačevanje delovne uspešnosti v policiji v skladu s prvo točko stavkovnega sporazuma. Stavkovni sporazum se tako do zdaj izpolnjuje v celoti, so pojasnili na ministrstvu.