Kultura

Oskarji: Lincoln prejel 12 nominacij

STA / A.M.
10. 1. 2013, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Igralca Seth MacFarlane in Emma Stone sta danes v Beverly Hillsu objavila seznam letošnjih nominirancev za filmske nagrade oskar, med katerimi vodi film o ameriškem predsedniku v času državljanske vojne Lincoln.

Kljub posebni časti z retrospektivo na podelitvi oskarjev 24. februarja pa v igri za najbolj odmevne oskarje ni Bondovega filma Skyfall, ki so ga nekateri kritiki imenovali za najboljšo uprizoritev britanskega Jamesa Bonda vohuna doslej.
Skyfall je sicer dobil pet nominacij, toda le v tehničnih kategorijah.

Lincoln ima tudi največ, sedem, nominacij za zlate globuse, ki jih bodo v Los Angelesu podelili to nedeljo. Letošnji izbor nominirancev za oskarje je prava mešanica družinskih dram, ljubezenskih zgodb, srhljivk, zgodovine in akcije, pri čemer pa izstopa doslej največji uspeh avstrijske kinematografije, film Ljubezen Michaela Hanekeja, ki je prejel pet nominacij.

V igri za oskarja za najboljši film je letos skupaj devet filmov. Poleg Lincolna so to še Misija Argo, Django brez okovov, Nesrečniki, 00:30 - Tajna operacija, Pijevo življenje, Zveri južne divjine in "Silver Linings Playbook".

Nominiran je tudi avstrijski film Ljubezen, ki lahko računa na oskarja še za najboljši film v tujem jeziku. V tej kategoriji so nominirani tudi "En Kongelig Affaere" (Danska), " "Kon-Tiki" (Norveška), "No" (Čile) in "War Witch" (Kanada). Slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja je bil film Izlet Nejca Gazvode.

Lincoln je med drugim prejel tudi nominacije za najboljšo moško glavno vlogo (Daniel Day Lewis), najboljšo stransko žensko vlogo (Sally Field), najboljšo stransko moško vlogo (Tommy Lee Jones), nominacijo za režiserja (Steven Spielberg), najboljši prirejeni scenarij, kostumografijo, montažo in izvirno glasbo.

Poleg Day-Lewisa se za oskarja v kategoriji glavna moška vloga potegujejo še Hugh Jackman (Nesrečniki), Denzel Washington v vlogi pijanega pilota (Let), Joaquin Phoenix (Gospodar) in Bradley Cooper "Silver Linings Playbook".

V igri za oskarja za glavno žensko vlogo so Emmanuelle Riva (Ljubezen), Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), Jessica Chastain (00:30 - Tajna operacija), Naomi Watts (Nemogoče) in Quvenzhane Wallis (Zveri južne divjine).

Seznam nominirancev za stransko moško in žensko vlogo je letos po igralskih imenih morda še "težji" kot seznam glavnih vlog, saj so v igri za oskarje poleg Lee-Jonesa in Fieldove med drugimi Robert de Niro ("Silver Linings Playbook"), Philip Seymour Hoffman (Gospodar), Alan Arkin (Misija Argo) ter Helen Hunt (Seanse).

Iz igre za oskarje je letos povsem izpadel film o Vatmanu Vzpon viteza teme, čeprav je njegov predhodnik Vitez teme leta 2008 prejel osem nominacij in dva oskarja.
Odmevne košarice so dobili tudi režiserji: Ben Affleck (Misija Argo), Kathryn Bigelow (00:30 - Tajna operacija) in Tom Hooper (Nesrečniki).

Spielbergu v igri za oskarja delajo družbo kolegi David O. Russell ("Silver Linings Playbook"), Behn Zeitlin (Zveri južne divjine), Michael Haneke (Ljubezen) ter Ang Lee (Pijevo življenje)

Na oskarja v kategoriji najboljših izvirnih scenarijev lahko računajo filmi Ljubezen, Django brez okovov, Let, Kraljestvo vzhajajoče lune in 00:30 - Tajna operacija. Med prirejenimi scenariji pa filmi Misija Argo, Lincoln, Pijevo življenje, Zveri južne divjine in "Silver Linings Playbook".