Svet

Uporaba Applovih zemljevidov je smrtno nevarna

S.R.
10. 12. 2012, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstralska policija močno odsvetuje uporabo Applove aplikacije za zemljevide, saj so morali reševati že kar nekaj ljudi, ki so se z njo izgubili in končali v divjini.

V zadnjem času je morala policija reševati kar nekaj ljudi, ki so sledili navodilom Applovih zemljevidov in končali v divjini narodnega parka. Apple je sicer že pred nekaj meseci priznal, da je njihova nova aplikacija za zemljevide, ki jo uporabniki dobijo skupaj z mobilnim operacijskim sistemom iOS 6 zelo slaba, ter uporabnike dobesedno pozval, naj uporabljajo konkurenčne storitve.

Policisti iz ''dežele tam spodaj'' pa dodajajo, da lahko uporaba drugih aplikacij namesto Applove celo reši življenja motoristov. Možje postave iz zvezne države Victoria v Avstraliji so nedavno namreč izdali opozorilo, v katerem so uporabnikom iPhonov odsvetovali uporabo Applovih zemljevidov. V zadnjih tednih so namreč morali reševati kar nekaj ljudi, ki so zaradi sledenja navodilom aplikacije končali v divjini, kjer so morali brez hrane in vode preživeti tudi po 24 ur.  

Policija pravi, da so v zadnjem času rešili šest motoristov, ki so vsi po vrsti iskali mesto v notranjosti dežele, a so namesto tega končali v divjini narodnega parka, okoli 70 kilometrov od prvotne cilje lokacije. Testi so pokazali, da Applovi zemljevidi mesto Mildura postavljajo v sredino narodnega parka Murray Sunset. Policija je še toliko bolj zaskrbljena, ker v parku ni vode, temperature pa lahko dosežejo tudi do 46 stopinj Celzija, kar pomeni, da so tovrstne napake na zemljevidih lahko tudi usodne. Zato vsem, ki se odpravljajo v Milduro svetujejo, naj tja vsaj zaenkrat ne potujejo z Applovimi zemljevidi.

Podjetje iz Cupertina je že ob najavi dejstva, da bodo iz operacijskega sistema iOS 6 odstranili Google Maps in uporabnike prisilili, da bodo uporabljali njihovo aplikacijo poželo val kritik. Uporabniki so namreč kaj hitro ugotovili, da Applova aplikacija Googlovi ne seže do kolen. Zaradi tega se je moral opravičiti celo sam generalni direktor Tim Cook, Richarda Williamsa, ki je bil odgovoren za razvoj aplikacija za zemljevide pa so odpustili.