Slovenija

Pet protestnikov spet v priporu, obeta se shod pred sodiščem

STA / S.R.
10. 12. 2012, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča konec preteklega tedna po pisanju časnika Večer ni soglašal z odločitvijo preiskovalnih sodnikov in je pritrdil tamkajšnjemu državnemu tožilstvu, zato so zoper nekaj že izpuščenih protestnikov znova odredili pripor.

Zaradi tega se danes v Mariboru obeta nov protest za izpustitev priprtih. Preiskovalni sodniki na mariborskem okrožnem sodišču so sicer v četrtek zoper 12 osumljencev za nasilje na ponedeljkovih protestih v Mariboru odredili pripor, tri so poslali v hišni pripor, medtem ko jih je bilo 13 izpuščenih. Med slednjimi se jih je po neuradnih informacijah časnika Večer vsaj pet moralo med vikendom vrniti v pripor.

Sicer pa bo danes prav zaradi nestrinjanja z odločitvami sodišča v Mariboru pred spomenikom talcem tik ob zgradbi sodišča na Sodni ulici potekal nov protestni shod. Na njem bodo zahtevali izpustitev 18-letnika, za katerega mati trdi, da se je tam znašel po nedolžnem, pa tudi izpustitev vseh ostalih priprtih. Zahtevali bodo tudi "oprostitev vseh obtožb, odškodnine žrtvam policijskega nasilja in neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad vstajniki".

Protestni shod preko Facebooka organizira skupina, ki se je poimenovala Vstajniška republika, svoj prihod pa je potrdilo že več kot 500 ljudi. Kot je razvidno iz njihove strani na družabnem omrežju, skupina sicer zagovarja precej radikalna stališča. Po njihovem mariborski primer protestov proti županu Francu Kanglerju kaže, da so vstaje uspešne, če omogočajo izražanje njihovega ogorčenja.

"Svoje ogorčenje izražamo na različne načine: s pirotehničnimi sredstvi, ognjevitimi govori in skandiranji, uničevanjem naprav s katerimi nas skorumpiranci kradejo (na primer radarji), tudi z granitnimi kockami, ki jih mečemo v palače, iz katerih se skorumpiranci nikakor nočejo umakniti. In v Mariboru se je pokazalo, da je združeno izražanje ogorčenja tisti argument, ki na koncu skorumpiranca prepriča, da odstopi," so zapisali na spletu.

Na Policijski upravi Maribor o tem, ali morda že vedo, kdo stoji za to skupino, niso želeli govoriti. Kot je za STA dejal tiskovni predstavnik Bojan Kitel, bodo o tem lahko govorili šele po preiskavi. O tem, ali se zaradi takšnih stališč skupine na današnji protest pripravljajo s posebno pozornostjo, pa je odvrnil, da se na vsak protest pripravljajo z enako zavzetostjo.

Na javnost so se danes obrnili tudi starši nekaterih na zadnjih protestih po njihovem mnenju nezakonito priprtih fantov. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je od 13 fantov, ki so v priporu "skupaj s kriminalci že ves teden", in petih, ki so jih v pripor vrnili v zadnjih dneh, vsaj nekaj zagotovo nedolžnih, saj obremenilno gradivo zoper njih vsebuje številna protislovja in napake. Več o tem bodo pojasnili na novinarski konferenci ob začetku današnjega protesta.